Ovako se pravi pomfrit u Meku! Da li ćete ga i dalje jesti? (VIDEO) - Volim Podgoricu

Ovako se pravi pomfrit u Meku! Da li ćete ga i dalje jesti? (VIDEO)

 

Ko ne voli, makar s vremena na vrijeme, sebe da časti porcijom brze (ali ne baš potpuno zdrave) hrane? Hamburger po želji, gazirani napitak i – neizbježni pomfrit! Sada je razotkrivena tajna ovih istovremeno mekih, a hrskavih krompirića

Bivši član ekipe “Mythbusters” Grant Imahara posjetio je fabriku Mekdonalds u Ajdahu da bi nam svima razotkrio kako se pravi njihov najpopularniji proizvod

Postoji nekoliko faza pravljenja pomfrita, pa se tako krompir nakon branja guli, blanšira i reže pomoću vodenog topa tako što se pod pritiskom ispaljuje kroz mašinu za sječenje brzinom od 100 kilometara na sat.

– Hvala Bogu, pravi se od krompira. To je dobar početak – komentarisao je Imahara i otkrio još 18 sastojaka koji se stavljaju u svima omiljeni prilog.

Cjelokupan proces pripreme krompira je krajnje prost. Na samom početku on se ljušti i sječe na potreban oblik. Nakon toga se potapa u dekstrozu (prirodan šećer) kako bi zadržao zlatnu boju, prije nego što se tretira dinatrijum pirofosfatom koji sprječava krompir da posivi na putu do restorana brze hrane.

Krompirići se peku dva puta, a kako bi finalni produkt bio onakav kakav se servira u McDonald’s restoranima koristi se dimetilpolisiloksan, jedna vrsta silikona, kao i hemikalija terc-butilhidrohinon kojoj je baza benzin. Iz Mekdonaldsa tvrde da su oba sastojka sigurna za ljudsku upotrebu i koriste se kao konzervans.

Nakon što proces pripreme završi, krompirići se zamrzavaju. Među ostalim sastojacima koji se koriste su različita ulja, poboljšavači ukusa i boje, kao i sredstva protiv pucanja.


(Telegraf.rs)


 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com