PANIKA: Misteriozna atipična upala pluća hara Hrvatskom - Volim Podgoricu

PANIKA: Misteriozna atipična upala pluća hara Hrvatskom

Na području Karlovačke županije barem za 40 posto povećan je broj atipičnih upala pluća. Od ove upale obolijevaju doslovno sve generacije od 7 do 77 godina.

Prema službenim, ali još uvek nepotpunim podacima, samo u decembru 2014. godine prijavljeno je 50 slučajeva atipične pneumonije, dok je u isto vreme 2013. godine broj upala pluća bio 34. 

Iz Zavoda za javno zdravstvo Hrvatske potvrdili su kako problem zaista postoji: prije mjesec dana su zabilježili povećanje oboljelih od atipične upale pluća za 20 posto.

 Atipične ili virusne upale pluća najčešće su uzrokovane respiratornim virusima, obično nakon infekcije gornjih disajnih puteva, a pojavljuju se u hladnijim zimskim mesecima. Osim virusa, atipične pneumonije uzrokuje i bakterija Mycoplasma pneumoniae, najčešće u obliku epidemija svakih 4 do 6 godina.

 Klinička slika atipičnih upala pluća blaža je od klasičnih bakterijskih upala pluća, pa se često nazivaju ‘hodajuće upale pluća’. One se razvijaju postupno i praćene su opštim simptomima poput glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, opštom slabošću i umorom. Kašalj je suv i nadražajan, traje danima i ne prestaje.

 Konačna dijagnoza najčešće se potvrđuje RTG nalazom pluća koji je izražen i opsežan, za razliku od relativno blažih simptoma. Za virusne upale pluća ne postoji specifični lek ili antibiotik, a lečenje je simptomatsko.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com