Stanković o specijalnom tužiocu: Ne treba mi poslušnik! - Volim Podgoricu

Stanković o specijalnom tužiocu: Ne treba mi poslušnik!

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković oštro se usprotivio Vladinom predlogu prema kome nema uticaja na izbor specijalnog tužioca.

On je pred Odborom za antikorupciju rekao da se od njega ne mogu očekivati rezultati ukoliko se pokušava izabrati specijalni tužilac koji može biti “poslušnik, marioneta ili imati komplekse od izvršne vlasti”.

Stanković je podsjetio da se od Crne Gore očekuju rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i da je specijalni tužilac “udarna pesnica u tome”.

“Crna Gora se nalazi u procesu evropskih integracija i od specijalnog državnog tužioca će zavisiti naš napredak u pregovorima. Ovo nam nameće velike obaveze, i svi ćemo se složiti da Crna Gora zaslužuje da bude pravna država i država vladavine prava, da ne bude zemlja organizovanog kriminala i korupcije. On je rekao da prema sadašnjem predlogu zakona o specijalnom tužilaštvu, koji je predložila vlada, on nema nikakvu ulogu u predlaganju i izboru specijalnog tužioca.

“Ne želim da pravim karijeru, niti da preuveličavam svoju ulogu, ali ako su sve oči uprte u mene, treba da se pitam”, rekao je Stanković. U toku je rasprava o predlozima zakona o državnom tužilaštvu i specijalnom državnom tužilaštvu.

Ministar pravde Duško Marković i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica pokušavaju da kroz izbor specijalnog tužioca kontrolišu  njegov rad jer procjenjuju da to ne mogu  preko VDT-a Ivice Stankovića.

Pored desetine  aktivnih i arhiviranih predmeta iz nadležnosti specijalne tužiteljke Đurđine  Ivanović i njene prethodnice Stojanke Radović koji su javno sporeni, kontrola nad ovim dijelom tužilaštva je važna  jer se novim propisom precizira nadležnost nad “visokom korupcijom”. Ona je u predlogu Zakona o specijalnom tužilaštvu opisana kao niz krivičnih djela zloupotreba službenog položaja koje vrše javni funkcioneri, a EK uporno ponavlja da očekuje konkretne rezultate upravo u tom polju. 

Odredbe o načinu izbora specijalnog tužioca su drastično  mijenjane od nacrta do predloga zakona o kojem će parlament raspravljati na zasjedanju 26. januara.  

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com