LAZOVIĆ: Možemo da se zadužimo da sami gradimo Drugi blok TE - Volim Podgoricu

LAZOVIĆ: Možemo da se zadužimo da sami gradimo Drugi blok TE

Elektroprivreda ima značajan iznos slobodnih sredstava i mogla bi se kreditno zadužiti da sama gradi drugi blok Termoelektrane Pljevlja, saopštio je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović.

„Ukoliko do kraja marta ne nađemo trećeg partnera, koji bi sufinansirao gradnju drugog bloka Termoelektrane, sigurno ćemo u realizaciju tog projekta ići sami, bez italijanske kompanije A2A. U tom pogledu se unutar EPCG i Vlade pravi odgovarajuća finansijska konstrukcija“, rekao je Lazović nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji sa Kinom.

On je podsjetio da je partner Vlade u EPCG, italijanska A2A tražila uključivanje trećeg partnera u zaokruživanje finansijske konstrukcije za gradnju drugog bloka, kao jedan od modela realizacije tog projekta, koji bi za njih bio prihvatljiv.

„Prihvatili smo to uslovno, ali smo im stavili do znanja da namjeravamo da, bez obzira na završetak razgovora sa A2A, gradimo drugi blok, ne samo zato što ćemo u narednih nekloliko godina morati da zatvorimo prvi, već i zato što će nam biti neophodno balansiranje elektroenergetskog sistema“, kazao je Lazović.

On je dodao da je nalaženje trećeg partnera primarni zadatak A2A, čiji su predstavnici to predložili i saopštili da imaju neke potencijalne partnere. Vlada će, kako je naveo, ukoliko joj se javi neko od zainteresovanih investitora, prihvatiti komunikaciju.

Lazović je saopštio da Vlada nema ponudu da otkupi akcije italijanske A2A u EPCG, ali da će, ukoliko se to desi, sigurno i o tome razmisliti.

On je kazao da se špekuliše da bi A2A bila spremna da udio u EPCG proda po cijeni nižoj od one po kojoj su ih platili, što bi predstavljalo dobar posao za Vladu.

„Mislim da do toga neće doći, jer je i njima u strateškom smislu bitno da budu prisutni na području koje ulazi u fazu značajnijeg energetskog razvoja“, rekao je Lazović.

Predstavnici A2A ranije su saopštili da su krajem decembra postigli dogovor sa Vladom o ostanku u EPCG, ali da će do proljeća biti razrađeni detalji dalje saradnje, koji uključuju i potragu za trećim partnerom.

Iz menadžmenta italijanske kompanije su naveli da su „umjereno optimistični“ po pitanju volje crnogorske Vlade i A2A da nastave saradnju započetu 2009. godine.

Oni su najavili i da će insistirati na uslovima koje su postavili tokom pregovora održanih u decembru.

U dosadašnjim pregovorima je najsporniji dio nastavka saradnje u EPCG, u kojoj država ima većinsko vlasništvo, a A2A njom upravlja, bila gradnja drugog bloka Termoelektrane. Vlada traži da se on gradi, dok su u A2A smatrali da nije trenutak za toliku investiciju. Oni su kasnije tražili mogućnost da novac za tu investiciju obezbijedi treći partner.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com