MARKOVIĆ: Ne treba nam VDT u “kožnom mantilu”! - Volim Podgoricu

MARKOVIĆ: Ne treba nam VDT u “kožnom mantilu”!

Ministar pravde Duško Marković poručio je na Odboru za politički sistem i pravosuđe da se neće odustati od toga da specijalni tužilac bude izabran putem javnog poziva. Skupštinski odbor razmatrao je prijedloge Zakona o Državnom tužilaštvu i Specijalnom državnom tužilaštvu.

Govoreći o prijedlozima zakona ministar pravde Marković poručio je da je riječ o dobrim rješenjima. “Došli smo do prijedloga, ali se o svakom članu može diskutovati” kazao je Marković, prenosi Radio Antena M.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković ponavlja da on nema ključnu ulogu u izboru glavnog specijalnog tužioca koji će imati veoma važnu ulogu u borbi protiv korupcije i kriminala.

“Treba vidjeti da li ima nekog boljeg rješenja da VDT ima veće učešće prilikom predlaganja glavnog specijalnog tužioca” kazao je između ostalog Stanković.

Ministar Duško Marković poručuje da Vlada nikome ne uskraćuje nadležnosti i da konačnu odluku donosi Tužilački savjet.

“I saglasan sam sa Stankovićem kada je rekao da on sebe ne vidi kao heroja. Takođe i ja mislim da nam ne treba VDT “u kožnom mantilu” kojeg će da podržava pozicija ili opozicija, već čovjek sa profesionalnim dignitetom i autoritetom koji će da primjenjuje zakon i da kriminalci budu iza brave na osnovu dokaza a ne na osnovu kampanje. Da li u ovom prijedlogu zakona Vlada izlazi iz tog osnovnog ustavnog prinicipa? Ne!” saopštio je Marković.

Veljko Vasiljević iz DF-a smatra da VDTu treba dati ovlašćenje da bira specijalnog tužioca.

“Možda bi dobro bilo da Tužilački savjet na osnovu javnog konkursa a preko rang liste koju utvrđuje VDT izabere specijalnog tužioca, jer ako od VDT-a tražimo odgovornost za rad Tužilaštva trebalo bi da on utiče na izbor svog prvog saradnika, a ne da mu se on nameće”, saopštio je Vasiljević.

I u SNP-u smatraju da VDT-u treba dati mogućnost da predlaže glavnog specijalnog tužioca. Snežana Jonica naglašava da to otvara druga pitanja.

“Šta se dešava ako VDT predloži glavnog specijalnog tužioca, a Tužilački savjet to ne prihvati? Je li onda tako narušen kredibilitet VDT-a?” pitala je ona.

Draginja Vuksanović iz SDP-a kazala je da su u njenoj partiji u dilemi “zašto uopšte poseban Zakon o Specijalnom tužilaštvu imajući u vidu Ustavom predviđeno jedinstvo Tužilačke organizacije.”

Ministar Marković zaključio je da ostaje da se putem javnog poziva bira specijalni tužilac.

“Pronađite model kakva će biti aktivnija uloga VDT-a, jer ne može biti odlučujuća, u pogledu predlaganja kandidata za specijalnog tužioca i mi nećemo tu praviti probleme” kazao je Marković.

2 komentara

  1. It’s quite hard to find a good site. And I think I am lucky enough to have come here. The posts are doing great and full of good insights. I would be glad to keep on coming back here to check for updates!

  2. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any helpful hints for rookie blog writers? I’d definitely appreciate it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com