Na žuč Duška USKOK huška! - Volim Podgoricu

Na žuč Duška USKOK huška!

Raspravu na skupštinskom Odboru za politički sistem i pravosuđe, na kojoj se raspravljalo o predlozima zakona o državnom tužilaštvu i specijlnom tužilaštvu, obilježila su oprečna  tumačenja VDT Ivice Stankovića i ministra pravde Duška Markovića o izboru budućeg šefa USKOK-a.

Marković je na početku sjednice kazao da, kada je riječ o izboru Specijalnog tužioca, osjetio “neku žuč koja izvire iz utrobe zemlje i da  upućuje na zavjeru iza koje stoji Vlada”.

Stanković je prethodnog dana kazao da  on treba da predlaže specijalnog tužioca, a ne Tužilaki savjet kako je predložilo Ministarstvo pravde,  i da mu ne treba specijalni tužilac koji će biti “poslušnik, marioneta i neko ko ima kompleks od izvršne ili zakonodavne vlasti vlasti”.  

Marković je kazao poslanicima da nađu model u kojem bi uloga VDT bila aktivnija u izboru Specijalnog tužioca. On je dodao da je Vlada spremna na dogovor o svakom članu predloga zakona, osim o odredbi da se specijalni tužilac bira na javnom konkursu:“Mi nećemo odustati od modela javnog poziva, nađite model da bude aktivnija uloga VDT-a”.

On je kazao i da niko ne može oduzeti pravo Tužilačkom savjetu da bira specijalnog tužioca i poručio Stankoviću da bi  trebalo da ima većinu u Savjetu koji bi  glasao o njegovom predlogu za Specijalnog tužioca.  

Stanković je podsjetio ministra da je većina u tom organu bila protiv njegovog izbora za VDT. 

 Poslanica SNP-a Snežana Jonica pitala je šta će se desiti ako Tužilački savjet ne izabere predloženog specijalnog tužioca, na šta je Marković kazao da to ne pitaju njega.  

“Što to mene pitate? Mijenjajte Ustav,” rekao je ministar.  

Stanković je kazao da specijalni tužilac prema predlogu zakona može da predmete sa oznakom tajnosti čuva i da u njih ima uvid samo zamjenik kojeg specijalni tužilac izabere.

“Vi ćete poslije da me pitate šta radim, a vidite kakva vam je odredba promakla”, kazao je Stanković. Marković je to negirao, navodeći da VDT može imati uvid u svaki predmet prema svim zakonima.

(Vijesti)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com