OŠTRO: Vujanović: Nema arbitraže! - Volim Podgoricu

OŠTRO: Vujanović: Nema arbitraže!

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je besmislenim otvaranje spora o Sutorini i poručio da Crna Gora neće prihvatiti arbitražu o tom pitanju.

Vujanović je ocijenio i da je njegova odluka o odgađanju slanja ambasadora u Sarajevo bila iznuđena.

Kako je rekao, za Crnu Goru je priča o razgraničenju sa Bosnom i Hercegovinom (BiH) završena, nakon što je Vlada u junu prošle godine prihvatila ugovor o tome.

„I ta aktivnost razgraničenja je za nas završena. Prema tome, mi nemamo više priče sa BiH, ni o teritoriji, ni o graničnoj liniji“, poručio je Vujanović gostujući u emisiji “Živa istina”.

Vujanović, iako informaciju da predsjedništvo BiH nije razgovaralo o Sutorini vidi kao dobar znak, navodi da je iznenađen otvaranjem tog pitanja od dijela rukovodstva u Sarajevu, posebno Bakira Izetbegovića.

Stav Crne Gore po tom pitanju je, kako je rekao, jasan.

“To je da je Sutorina dio Crne Gore zauvijek, da mi o Sutorini kao teritoriji nećemo nikada pregovarati, da nikada nećemo prihvatiti arbitražu i Međunarodni sud pravde, i da nikada nećemo devalvirati arbitražnu odluku Badinterove komisije, niti ponovo utvrđivati granice”, kazao je Vujanović.

Odluku da odgodi slanje našeg ambasadora u Sarajevo, Vujanović vidi kao praktično iznuđen potez.

“Bilo bi besmisleno da ja potpisujem ukaz ambasadoru Crne Gore u BiH, i time pokazujem da smo mi to doživjeli kao neku redovnu pojavu, ili, kako bi tumačili zlobnici, da podražavam takav odnos Bakira Izetbegovića“, dodao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu nećemo imati ambasadora sve dok iz zvaničnih institucija BiH budu osporavane granice Crne Gore.

Vujanović je uvjeren da priča o Sutorini ne može ugroziti put Crne Gore u NATO.

„Samo može da pokaže da BiH ne cijeni arbitraži Badinterove komisije, da ne cijeni svoju poziciju države koja je priznala Crnu Goru, i koja je, kroz SRJ, priznata od Crne Gore, kao i da vodi politiku koja nema odgovornost i ozbiljnost“, rekao je Vujanović.

On je, u vezi sa raspletom u slučaju Prevlake, rekao da očekuje da će se dogovorom sa Hrvatskom ići na arbitražu, kao i da će sud donijeti odluku koju će obje države prihvatiti.

Vujanović je rekao i da je zadovoljan razgovorima sa kosovskim šefom diplomatije Hašimom Tačijem.

Komentarišući izjave mitropolita Amfilohija povodom te posjete, Vujanović je kazao da ih vidi kao konitinuitet Amfilohijevog bavljenja politikom. „Od toga što se protivi NATO-u koji je državni prioritet Crne Gore, do toga da govori ko je dobrodošao u Crnu Goru, a ko nije“.

„Time ulazi u klasično bavljenje politikom, ne poštuje odnos odvojenosti države i crkve, i pokuzeje da ne razumije državnu politiku. Mislim da ta njegova potreba da se bavi politikom pokazuje da bi on, da nije mitropolit, vjerovatno bio političar. Ja mislim neuspješan političar“, dodao je Vujanović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com