Home / ŽIVOT + / Zdravlje / Ovo su opasni simptomi, ako ih imate, obavezno kod ljekara!

Ovo su opasni simptomi, ako ih imate, obavezno kod ljekara!

Uporan kašalj, neobjašnjiv gubitak težine i česta pojava groznica samo su neki od simptoma koji, ako su učestali, mogu biti pokazatelj većeg zdravstvenog problema, pa ih nikako ne bi trebalo ignorisati.

Prevencija je majka liječenja, a uočavanje najranijih simptoma najtežih bolesti spriječiće da se bolesti dogode. Ipak, mnogi simptome najčešće ignorišu.

Iako dolje navedeni simptomi ne znače ono najgore, riječ je o zdravstvenim poremećajima koji mogu biti pokazatelj i većeg zla pa ih ako su učestali, nikako ne bi trebalo ignorisati. Detaljan ljekarski pregled spriječiće da ovi simptomi ne prerastu u opaku bolest, piše Dnevnik.hr.

Deset najčešćih simptoma raka:

Pištanje ili kratak dah – Jedan od prvih znakova raka pluća, a za koji pacijenti oboljeli od ove bolesti kažu da su primijetili, jeste otežano disanje odnosno kratak dah ili šištanje u plućima. Česta pogrešna dijagnoza u ovom slučaju, koju većina osoba sama sebi uspostavlja, jeste da imaju astmu.

Hronični kašalj ili bol u grudima – Nekoliko vrsta raka, uključujući leukemiju i rak pluća, mogu izazvati simptome koji oponašaju kašalj ili bronhitis. Jedan od načina da se prepozna razlika: problem i dalje postoji ili nestaje i vraća se ponovo, u ciklusu koji se ponavlja.

Česte groznice ili infekcije – To mogu biti simptomi leukemije, raka krvnih ćelija koji počinje u koštanoj srži. Leukemija zaprvo izaziva proizvodnju abnormalnih belih krvnih zrnaca zbog čega zdrava bijela krvna zrnca ne mogu da se efikasno bore protiv infekcija. Ona se često otkrije kod odraslih osoba tek kada se pacijent žali na česte pojave groznice i simptome slične gripu.

Poteškoće u gutanju – Najčešće povezivane s rakom grla ili jednjaka, poteškoće u gutanju često su i jedan od prvih simptoma raka pluća.

Natečeni limfni čvorovi ili čvorići na vratu, ispod pazuha ili na preponama – Uvećane limfne žlijezde ukazuju na promjene u limfnom sistemu, što može biti znak raka. Primjera radi, čvorić ili povećani limfni čvor ispod pazuha ponekad je znak raka dojke. Bezbolni čvorić na vratu, ispod pazuha ili na preponama može biti rani znak leukemije.

Prekomjerno stvaranje modrica ili krvarenje koje ne prestaje – Ovaj simptom može biti pokazatelj abnormalnih aktivnosti trombocita i crvenih krvnih zrnaca, što može biti znak leukemije. Stvaranje modrica na “čudnim” mjestima (prsti i šake) kao i crvenih mrlja na licu, vratu i grudima, još jedan je simptom koji ne treba ignorisati.

Bol u stomaku ili karlici – Sam po sebi, bol u karlici može značiti više stvari. Zapravo, on je čest simptom ciste na jajnicima i drugih poremećaja reproduktivnog trakta.

Rektalno krvarenje ili krv u stolici – Jedan od prvih simptoma raka debelog crijeva je rektalno krvarenje ili krv u stolici. Pacijenti ga često miješaju sa hemoroidima. Ukoliko primijetite spomenute simptome, odmah se obratite ljekaru.

Neobjašnjiv gubitak težine – Ukoliko primjetite da se kilogrami “tope”, a vi niste napravili nikakve promjene u ishrani ili životnom stilu, potrebno je da se zapitate zašto je to tako. Gubitak težine može biti rani znak raka debelog crijeva i drugih probavnih karcinoma; to može biti i znak raka koji se proširio na jetru i koji utiče na vaš apetit i sposobnost organizma da se oslobodi “otpada”.

Neobjašnjive promjene na noktima – Neobjašnjive promjene na noktima mogu biti simptom različitih tipova raka. Braon ili crne crte ili tačke ispod nokta mogu ukazivati na rak kože. Blijedi ili bijeli nokti mogu biti znak da jetra ne funkcioniše ispravno, što može biti i znak raka jetre.

(Telegraf.rs)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com