Stanovi za deset porodica iz Zvjerinjaka - Volim Podgoricu

Stanovi za deset porodica iz Zvjerinjaka

U nikšićkom prigradskom naselju Gračanica završena je izgradnja stanova i uručeni ključevi za deset porodica iz Zvjerinjaka kod Željezare, na čije se iseljavanje zbog restitucije čekalo devet godina.

Stanove je dobilo osam romskih porodica izbjeglih sa Kosova i dvije porodice bivših radnika Željezare i Građevinskog preduzeća, koji su se morali iseliti iz dotrajalih baraka izgrađenih na zemljištu koje je vraćano bivšim vlasnicima.

Izgradnju četiri objekata od po 120 kvadratnih metara sa deset stanova obezbijedili su opština, nevladine otrganizacije Help i Akcija za ljudska prava i UNHCR.

Menadžer opštine Živko Kecojević kazao je da je inicijativa potekla od Akcije za ljudska prava i naveo da je tim projektom još jednom pokazano kako se zajedno mogu prepoznati ljudske potrebe i djelovati solidarno i humano.

„Opština je izdvojila 130 hiljada eura za zemljište i komunalno uređenje, UNHCR obezbijedio 40 hiljada, a 94 hiljade njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, posredstvom HELP-a, u okviru Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu“, rekao je Kecojević.

Prema njegovim riječima, završetkom stanova u naselju Gračanica riješen je jedan od urgentnih socijalnih problema u Nikšiću.

Ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker kazala je da će se Vlada te države i ubuduće angažovati na poboljšanju uslova porodica u teškom materijalnom i socijalnom statusu.

„Veoma smo zainteresovani za saradnju u razvojnim projektima koji se odnose i na energetsku efikasnost školskih ustanova, kao što je urađeno u Nikšiću. Sigurni smo da je to dobar put za naše bilateralne odnose, ali i za put Crne Gore u Evropsku uniju“, kazala je Štajnaker.

Predstavnik UNHCR-a u Crnoj Gori Mustafa Server Čajlan kazao je da se radi o posebno značajnom momentu za Agenciju Ujedinjenih nacija za izbjeglice, čiji je glavni cilj trajno omogućavanje dostojanstvenog života u miru.

„Ovo je pravi primjer kako izbjeglice treba da dobiju krov nad glavom što je preduslov za dostojanstven život, posebno za ljude koji napuštaju svoje domove u strahu i potrazi za mirom, sigurnošću i prosperitetom u stranoj zemlji“, rekao je on.

On je posebno priznanje odao svješteniku Miodragu Todoroviću koji je, kako je rekao, dugih devet godina velikodušno ustupao svoju zemlju za smještaj ovih porodica, uprkos mnogobrojnim nalozima za iseljenje.

Prema njegovim riječima, od početka izbjegličke krize, uz podršku više donatora, za izbjeglice u Nikšiću izgrađeno je 109 stambenih jedinica.

„U okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, izgradićemo još 62 stana u Nikšiću, 120 na Koniku, 94 u Beranama i Dom za stare u Pljevljima“, najavio je Čajlan.

Todorović je rekao da je stambeni problem deset porodica riješen na ljudski i dostojanstven način i naveo da se, „kao mnogo puta u životu, pokazalo da strpljenje u ime dobra nije nikada na odmet“.

Jedan od vlasnika novog stana Hazbo Adrović zahvalio je, u ime stanara, svima koji su učestvovali u rješavanju njihovog životnog problema, porodici Todorović i novinarima na medijskoj pomoći.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com