Radmanović: Komplikujemo dobre odnose sa CG - Volim Podgoricu

Radmanović: Komplikujemo dobre odnose sa CG

“U BiH već poslovično poslije svakih izbora ojačaju nacionalne snage i sad imamo novi problem. Kako graditi dobre odnose unutar BiH kada se na visoku poziciju bira čovjek koji je osumnjičen za zločine nad drugim narodom? A sve to je dodatno iskomplikovao odnos nekih krugova prema Sutorini i kvarenju dobrih odnosa sa Crnom Gorom”, rekao je bivši član Predsjedništva BiH i delegat u Domu naroda BiH Nebojša Ramanović.

Pozvao je ključne političke faktore u balkanskim zemljama na vraćanje dijalogu.

“Kad se pribjegne arbitražama, pokazuje se nesposobnost lidera da sami riješe sporna pitanja. Niko u BiH ne govori koliko godina traju takvi sporovi i koliko košta arbitražni postupak. Zato mislim da je rješenje u dijalogu bez teških riječi”, rekao je Radmanović za Nezavisne novine.

Naglasio je da ne vidi direktnu vezu između svih pojedinačnih incidenata koji su se desili u regionu proteklih mjeseci, ali je naglasio da iz ugla velikih sila na Balkanu nije još sve završeno.

Političari u našem regionu snose odgovornost za pogoršanje odnosa među zemljama zapadnog Balkana i imaju obavezu prema svojim građanima da se vrate politici građenja dobrih odnosa, koja je vođena ranijih godina, upozorio je Radmanović.

On je podsjetio da su bivši predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić, uz podršku Predsjedništva BiH, uložili mnogo truda u popravljanje međusobnih odnosa, ali da su proteklih nekoliko mjeseci, najviše iz Albanije, Hrvatske i BiH počele dolaziti destabilizirajuće poruke.

“Mislim da Srbija i dalje održava mirotvornu politiku, pokušava da smiri situaciju, ali to je, izgleda, nemoguće. Ključno pitanje teških odnosa jeste Albanija i njen premijer Edi Rama, jer je prvi put iz samog vrha albanske vlasti pokrenuta ideja velike Albanije”, rekao je Radmanović. Ukazao je i na neke negativne poruke prema Srbima novoizabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali i probleme u BiH.

“Ako vrijeđate drugu naciju, a ističete svoju, vi ste van evropske priče i van dobrosusjedskih odnosa. Mi smo mali region i treba nam mnogo napora da pokažemo svijetu da smo mirni. Zato je ovo poziv da se strasti smire i da se svi odreknu maksimalističkih zahtjeva i vrate se dijalogu”, rekao je on.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com