Tri banke su za smanjenje kamata - Volim Podgoricu

Tri banke su za smanjenje kamata

Nakon što su predstavnici Vlade i crnogorskih bankara dogovorili dodatno smanjenje kamatnih stopa, predstavnici tri crnogorske banke su u razgovoru za CdM poručili da blagonaklono gledaju na Vladinu ekonomsku politiku.

Iz Societe Generale banka Montenegro su nam kazali da ulažu svu svoju energiju i vještine za postizanje visokog kvaliteta svojih usluga, kako bi doprinijeli većem postizanju zadovoljstva klijenata.

“Poznato je da kamatnu stopu diktira tržište i da je Societe Generale banka Montenegro jedna od sistemskih banaka u Crnoj Gori koja pomno prati dešavanja i cjenovno je vrlo atraktivna za postojeću ponudu kredita. Ukoliko tržišna situacija bude odgovarajuća, banka će sigurno smanjiti kamatne stope u odnosu na okolnosti svakog pojedinačnog tržišnog segmenta”, kazali su za naš portal iz ove banke.

Kako su dodali, smatraju da će napori i mjere koje budu preduzete po pitanju povećanja atraktivnosti kamatnih stopa doprinijeti većoj aktivnosti privrede, a samim tim će se ta aktivnost odraziti na građane. 

“Zajednički trud više činilaca može doprinijeti većem angažovanju privrede i biti dobra predispozicija za dalji razvoj. Očekivanja su da sudski sistem i njegova efikasnost u budućnosti budu podrška bržoj realizaciji naplate kolaterala kroz blagovremeno okončanje sudskih postupaka”, istakli su iz Societe Generale banke.

Iz najmlađe banke na crnogorskom tržištu-Lovćen banke su naglasili da su nastali sa namjerom da podrže dalji rast i razvoj nacionalne ekonomije, te da će svaka aktivnost Vlade u tom pravcu biti prihvaćena.

“Lovćen banka je za ovaj kratak period svog poslovanja od četiri mjeseca, već dala doprinos u ovom pravcu, naročito kada su u pitanju mikro, mala i srednja preduzeća, kroz kreditnu liniju sa našim strateškim partnerom, njemačkim investiciono-razvojnim fondom DEG-om (KfW grupa)”, navodi se u odgovoru CdM-u.

Iz Lovćen banke dodaju da banke moraju biti nosioci razvoja ekonomije zemlje u kojoj obavljaju svoje poslovanje, te da je saradnja banaka i privrede ključna za ekonomski rast.

Iz Prve banke Crne Gore su naveli da su oni počeli sa procesom postepenog smanjenja kamatnih stopa na kredite još krajem 2014. godine. 

“Tako su, u poređenju sa kamatnim stopama koje su važile tokom većeg dijela 2014. godine, u našim projekcijama za 2015. godinu, kamatne stope na ukupan kreditni portfolio umanjene za neto 1,15 procentnih poena“, pojasnili su za CdM iz Prve banke.

Prema posljednjim podacima Centralne banke Crne Gore, prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite u oktobru iznosila je 9,71 odsto, a iz Evropske komisije više puta su upozoravali da su visoke kamate kamen spoticanja za crnogorsku privredu.

Podsjetimo, ministri su proteklih dana intenzivno radili na finalizaciji mjera na kojima bi trebalo da se zasniva ekonomska politika u ovoj godini i u srednjeročnom periodu.

(cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com