Rusija blokirala deklaraciju UN o Ukrajini - Volim Podgoricu

Rusija blokirala deklaraciju UN o Ukrajini

Rusija je blokirala deklaraciju UN kojom se osuđuje granatiranje grada Marijupolja na jugoistoku Ukrajine, gdje je stradalo 30, a ranjeno više od 90 civila.

U deklaraciji se poziva na neodložni prekid nasilja i primjenu plana o prekidu vatre, postignutog u septembru i traži se istraga jučerašnjeg granatiranja Marijupolja.

“Ovaj napad je velika i uznemirujuća eskalacija nasilja u istočnoj Ukrajini”, navedeno je u deklaraciji u koju je agencija Asošiejted pres imala uvid. 

U deklaraciji se najoštrije osuđuje i ocjenjuje kao neodgovorna jučerašnja izjava lidera samoproglašene Republike Donjeck Aleksandra Zaharčenka da će započeti ofanzivu na Mariupolj. 

Rusija je saopštila da dogovor nije postignut jer je Velika Britanija insistirala na tome da se osude separatisti koje podržava Rusija. U saopštenju se dodaje da zapadne članice UN nikada nijesu osudile akcije ukrajinske vlade. 

Kijev je juče optužio proruske separatiste za bombardovanje Marijupolja, strateške luke i posljednjeg velikog grada na istoku Ukrajine koji je pod njegovom kontrolom. 

Posmatrači OEBS-a juče su saopštili da je bombardovanje Marijupolja izvršeno sa teritorija koje kontrolišu proruski pobunjenici i da su rakete pale na oko 400 metara od jednog kontrolnog punkta ukrajinske vojske. 

Nekoliko sati poslije bombardovanja lider samoproglašene Republike Donjeck Aleksandar Zaharčenko izjavio je da je započeta ofanziva na Marijupolj. 

Kasnije je rekao da neće biti napada na sam grad, ali je negirao da su pobunjenici bombardovali Mariupolj, i za to je optužio Kijev.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com