Plan Vlade: Privatizacija Montenegro airlinesa - Volim Podgoricu

Plan Vlade: Privatizacija Montenegro airlinesa

Planom privatizacije za ovu godinu predviđeno je raspisivanje tendera za Montenegro Airlines (MA), Montecargo, Budvansku i Ulcinjsku rivijeru, Instituta za crnu metalurgiju i Montepranzo-Bokaprodukt, saopštio je predsjednik Tenderske komisije, Branko Vujović.

„Ministarstvo saobraćaja i pomorstva predložilo je da se raspiše tender za prodaju ispod 50 odsto udjela u MA, a buduća privatizacija će zavisiti od toga kakvo bude interesovanje investitora“, kazao je Vujović nakon sjednice Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije.

 On je dodao da će Vlada kroz privatizaciju MA pokušati da obezbijedi investicije koje će doprinijeti daljem razvoju i poboljšanju poslovanja aviokompanije, ali i podstaći turističku privredu i ukupnu ekonomiju Crne Gore.

 Vujović je podsjetio da je privatizacija MA bila planirana i prošle godine, ali da nije bilo ponuda koje bi ukazale na potrebu raspisivanja tendera i očekivanje da će se naći investitor.

 On je rekao da Planom privatizacije za ovu godinu, koji je danas usvojio Savjet, nijesu obuhvaćeni Aerodromi Crne Gore i Marina Bar. 

„Najbliže rješenje za Aerodrome Crne Gore je da se kroz neki vid privatno-javnog partnerstva traži investitor“, naveo je Vujović i dodao da postoji mogućnost izmjena i dopuna Plana privatizacije tokom godine.

 Savjet za privatizaciju će, kada je riječ o Marini Bar, na nekoj od narednih sjednica procijeniti opravdanost eventualne privatizacije tog preduzeća. Savjet će utvrditi i da li su obavljene sve pripreme za tu privatizaciju, kao i da li postoji saglasnost da se to uradi tokom ove godine. 

 Vujović je saopštio da će se kroz model privatno-javnog partnerstva realizovati projekat valorizacije ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, koji je u poodmakloj fazi pregovora.

“Savjet je usvojio izvještaj o rezultatima tendera za davanje u dugoročni zakup Ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula i Nacrt ugovora o davanju u zakup tog lokaliteta na period od 49 godina”, rekao je Vujović.

On je dodao da je ponudu na tender dostavila kompanija Orascom iz Švajcarske, koja je u potpunosti ispunila zahtjeve iz tendera.

 Planirana je i valorizacija vojno-turističkog kompleksa (VTK) Mediteran na Žabljaku, turističkog kompleksa Ecolodge na Vranjini, lokaliteta Donja Arza u Herceg Novom i Kolašin 1 600. 

 Modelom privatno-javnog partnerstva biće realizovani i projekti VTK Bigovo i Valdanos, lokaliteta između Njivica i ušća Sutorine, ulcinjske Velike plaže, Ade Bojane, NTC Marina u Kotoru, Ostrva cvijeća i zemljišta Prevlaka, skijališta Savin kuk, zemljišta nekadašnje kasarne “Radoje Dakić“ na Žabljaku, lokaliteti Kabala for u Herceg Novom, Buljarica, lokaliteta dijela Gornjeg Ibra iz Rožaja i projekat izgradnje golf terena u Tivtu na zemljištu Montepanzo – Bokaprodukta. 

 Vujović je saopštio da će ove godine biti nastavljeno sprovođenje već objavljenih tendera za Institut „Simo Milošević“, Novi duvanski kombinat (NDKP), beranski Poliex, Montenegro Defence Industry (MDI) i hotel Park u Bijeloj.

“Kada je riječ o Institutu, već smo u samoj završnici pregovora, tako da ćemo u narednih deset dana znati da li možemo da računamo na tu privatizaciju ili ne. Rok za prijavu ponuda na tenderu za NDKP ističe 12. februara, a do sada je otkupljena samo jedna tendersku dokumentaciju”, rekao je Vujović.

On je saopštio da je Savjet danas usvojio izvještaj o rezultatima tendera za prodaju 50,75 odsto kapitala Poliexa, na koji je ponudu dostavio jedino konzorcijum koji čine Prva Iskra – Namenska iz Bariča i Slavko Vujisić iz Podgorice. 

 Konzorcijum je za 50,75 odsto akcija beranskog preduzeća ponudio 138,5 hiljada EUR, investicioni program vrijedan 500 hiljada EUR, koji bi bio realizovan do kraja 2017. godine i obavezu sprovođenja programa zapošljavanja predviđenog kolektivnim ugovorom. 

 Savjet je usvojio i izvještaj o rezultatima tendera za prodaju MDI, na koji je ponudu dostavio jedino konzorcijum kompanija CPR–Impex iz Srbije i A.T.L. Atlantic Technologies iz Izraela. 

 Ponudom je predviđena kupoprodajna cijena od 680 hiljada EUR, implementacija investicionog programa vrijednog 400 hiljada EUR do kraja godine i obaveza sprovođenja programa zapošljavanja predviđenog kolektivnim ugovorom i internim aktima preduzeća.

“Očekujemo da će biti interesovanja za privatizaciju hotela Park u Bijeloj, za koji je raspisan tender. Rok za dostavljanje ponuda 27. februar, a do sada nije otkupljena ni jedna tenderska dokumentacija”, rekao je Vujović.

Na sjednici Savjeta bilo je riječi i o rješavanju statusa i otvaranju perspektiva Jadranskom brodogradilištu, nakon četiri neuspjela tendera. Savjet je ocijenio da bi istrajavanje na konceptu prodaje akcija tog preduzeća značilo gubljenje vremena, uz finansijske probleme u poslovanju kompanije, zbog čega je utvrđen predlog da se kroz programirani stečaj omogući prodaja imovine i prenamjena brodogradilišta u kapacitete za remont jahti i megajahti, za koje je postoji interesovanje investitora. 

 Savjet je dao saglasnost Hotelskoj grupi Budvanska rivijeri za raspisivanje tendera za izbor investitora za zajedničku gradnju hotela Mogren. 

“Investitor će biti u obavezi da ponudi investiciju za hotelski sadržaj od najmanje pet zvjezdica i to može biti samo neka od vodećih evropskih i svjetskih kompanija iz oblasti turizma”, objasnio je Vujović.

Savjet je usvojio i polugodišnji izvještaj o radu za period jula do decembra prošle godine.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com