Staljnov unuk: Da je moj djeda živio još pet godina danas ne bi imali ovaj cirkus - Volim Podgoricu

Staljnov unuk: Da je moj djeda živio još pet godina danas ne bi imali ovaj cirkus

Jevgenij Džugašvili , unuk sovjetskog diktatora Staljina, izgubio je parnicu na Evropskom sudu u kojoj je tužio jedne ruske novine zbog toga što su njegovog djeda nazvali “krvožednim kanibalom”.

Nakon presude Džugašvili  je dao intervju za Dejli Mejl u kojem je pokušao sprati ljagu za Staljinova imena, a posebno se okomio na aktuelnog ruskog predsjednika Vladimira Putina za kojeg je rekao da “nije ni izbliza snažan vođa kakvim se predstavlja”.

– Putin vodi vladu u kojoj su prevaranti i lažovi! A i on je sam glupan bez mozga. Upalim televiziju i vidim ga kako jaše, skija, igra se s tigrovima… Pokušava pokazati da je snažan, ali jasno je da je sve to skupa obično prese*avanje. Putin je veleizdajnik! Reći ću i zašto. On sarađuje s Poljacima, on je 90-ih bio među onima koji su priznali poljske žrtve iz Katinske šume koji su zapravo nastradali od Nijemaca. Ma strašno! Jedina dobra stvar u cijeloj priči jeste što ga niko nije pozvao na 70. godišnjicu oslobođenja Aušvica, logora kojeg je oslobodila Crvena armija. Zapad je obrisao pod s Putinom. I neka, zaslužio je…

Zločin u Katinskoj šumi gdje je ubijeno 22.000 poljskih oficira Staljinov unuk je objasnio na svoj način.

– Krenimo ispočetka. Nijemci su krenuli u invaziju na Sovjetski Savez i ubrzo pronašli leševe u šumi. Pa zar to nije idealna situacija za opravdanje invazije? Zar vi stvarno mislite da bi Hitler propustio tu priliku? Naravno da je istina da su taj zločin upravo počinili Nijemci i poslije su okrivili Ruse. Sjećate li se rečenice Gebelsa “Podmetnuli smo im bombu”? Da, mislio je na Katin. A, moj djed je spasio poljsku vojsku, izvukao ju je iz blata. Zašto bi onda pobio sve te vojnike? Nema logike… – kaže Džugašvili .

Bivši Sovjetski Savez decenijama je odbijao priznati da su poljski zarobljenici u Katinskoj šumi pogubljeni od strane sovjetske tajne policije NKVD.

U post-sovjetskoj Rusiji, slučaj je preuzet od strane glavnog vojnog tužiteljstva, ali je 2004. zatvoren. U aprilu 2010. godine, po nalogu tadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, Federalna agencija za arhiv (Rosarkhiv) po prvi put objavljuju tajne dokumente o pogubljenju u Katinskoj šumi.

U maju te godine, Medvedev je predao 67 svezaka slučaja Katin poljskom predsjedniku Bronislavu Komorovskom.

– Moji pokušaji da odbranim čast svog djeda su pucnji u prazno. Kao da govorim sa zidom. Nevjerovatno! Živimo u vremenu u kojem je gamad pobijedila. Poljski lažovi i gomila svinja su nametnuli opšte mišljenje da je Staljin kriv za sve. A da je Staljin živio još pet godina, danas ne bi imali ovakav cirkus – rekao je Staljinov unuk.

Džugašvili  je jednom prilikom za Staljina kazao:

“Bio je genij. Moj djed je uradio sve što je mogao da sačuva carstvo koje je ostalo od ruskog perioda. Industrijalizovao ga je, ojačao ga. I on je iza sebe ostavio jednu košulju i dvije jakne. U poređenju s današnjim vođama, sa njihovim švajcarskim računima, on je bio nešto poput Isusa Hrista.”

 (Fokus)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com