Teroristima oružje stiže sa Balkana - Volim Podgoricu

Teroristima oružje stiže sa Balkana

Balkan je najveća bezbjednosna rupa EU, koju su prepoznali i teroristi, jer većina oružja koje koriste dolazi baš iz tog regiona, tvrdi bečki dnevnik “Kronen cajtung”.

List ukazuje da su atentatori u Parizu koristili oružje koje je porijeklom sa Balkana, gdje trenutno, prema procjenama, ima četiri miliona neregistrovanog naoružanja na crnom tržištu.

Već decenijama kriminalci svih vrsta koriste balkansku rutu kao “kriminalni autoput” ka i iz Evrope. 

Prema Europol-u više od četiri miliona oružja iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije nalazi se u opticaju u državama Balkana.

“Relativno je jednostavno doći do tog naoružanja. Bande su se specijalizovale na trgovinu oružjem. Švercuje se preko istih ruta preko kojih droga dospijeva do Rusije i Evrope”, ističe jedan neimenovani ekspert UN.

Uz to nestaju sve više granice između “normalnog” kriminala i terora.

“Iz Avganistana preko Balkana godišnje dospijeva u EU heroin u vrijednosti od oko 17 milijardi eura. Dobit od ovog posla dospijeva u džepove Al kaide”, tvrde eksperti.

Takođe i finansiranje radikalnih lica u Evropi ide preko Balkana.

“Novac pretežno dospijeva do Austrije ili Lihtenštajna, gdje se pere i potom može bez problema biti upotrijebljen”, tvrdi neimenovani ekspert u izjavi bečkom dnevniku,prenosi Blic online.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com