U Bosnu se vraćaju rode: Uvode porez na neženje i neudate žene? - Volim Podgoricu

U Bosnu se vraćaju rode: Uvode porez na neženje i neudate žene?

Grupa građana podvlašićkih sela Kruševo Brdo, Šiprage i Grabovica najavila je da će od Skupštine opštine Kotor-Varoš zatražiti uvođenje poreza na neženje i na neudate žene, kao i na bračne parove bez djece, koji imaju solidna primanja, a nemaju zdravstvenih prepreka da imaju potomstvo.

Navode kako bi trebalo da se oporezuju zaposlene neženje i neudate zaposlene žene starije od 25 godina, jer bi se na taj način “povećala stopa nataliteta u RS i BiH”.

“Ovu inicijativu ćemo dostaviti SO Kotor-Varoš. Sela se gase, a sve manje djece se rađa i u gradovima. S druge strane, neženja je sve više”, tvrdi Milomir Pavlović, mještanin Šipraga i jedan od potpisnika inicijative za uvođenje “bećarskog poreza”, prenose Nezavisne novine.

On je izrazio nadu da će se kotorvaroški odbornici ozbiljno pozabaviti ovim problemom, dodajući da će odbornicima od koristi biti i demografska istraživanja, koja ukazuju na rapidan pad nataliteta u selima na sjevernim obroncima Vlašića.

Ova incicijativna glavna je tema u Kotor-Varošu poslednjih dana.

I dok jedni tvrde da se radi o prijedlogu koji je unaprijed osuđen na propast, drugi ističu da je porez na neženje “dobar način da se bećari ostave kafana, a prihvate žena”.

U polemikama oko “bećarskog poreza” često se potencira primjer kotorvaroškog sela Grabovica u kojem još momkuje više od 60 neženja starijih od 40 godina.

Neženje iz Grabovice kažu za Oslobođenje kako bi se sjutra oženili kada bi im “iskočila dobra prilika i kada bi imali novca da hrane porodicu”.

“Čuo sam da je ‘bećarski porez’ svojevremeno uvodio i Benito Musolini. Ništa dobro ti porezi nisu donijeli. Država bi nam trebala dati dobar posao i solidne plate, pa bi i mi stvarali porodice. Radimo, uglavnom, na pilanama i u šumi i jedva sastavljamo kraj s krajem. Ni do čega nam nije, pa ni do žena”, kaže jedan iz grupe grabovačkih neženja.

On dodaje da je sličnu inicijativu, početkom 2014. godine, u kotorvaroškom lokalnom parlamentu pokrenuo i tadašnji odbornik Filip Perišić, ali da je ta inicijativa naišla na oštre reakcije i osudu javnosti.

(cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com