Rasponi penzija velika nepravda - Volim Podgoricu

Rasponi penzija velika nepravda

Partija udruženih penzionera i invalida (PUPI), pored obezbjeđivanja jednakih uslova penzionisanja za sve radnike koji su bili žrtve tranzicije, očekuje da se uskoro riješi pitanje velikih razlika u iznosu penzija u Crnoj Gori.

„Velike razlike u iznosu penzija, gdje su pojedine i do 20 puta veće, izraz su ogromne nepravde. To nije zasluga bilo kojeg pojedinca, već stvaranja povoljnih i privilegovanih uslova za ne mali broj onih koji, čija primanja dostižu i preko dvije hiljade eura“, naveo je u saopštenju predsjednik PUPI-a, Vojo Vuletić.

On je dodao da se radi o penzionerima koji, po nekom osnovu, primaju dvije vrste penzija ili im je ostao visok iznos primanja na osnovu zakona koji je Ustavni sud proglasio ništavnim. Vuletić tvrdi da postoji i ne mali broj onih koji primaju punu zaradu iz radnog odnosa, ali i određena primanja na osnovu posebnih zasluga, poput sportskih ili umjetničkih. 

„Zar nije momenat da se, s obzirom na tešku ekonomsko-socijalnu krizu u zemlji, taj enormni raspon i privilegovana ostvarenja određenih primanja napokon preispitaju i koriguju u korist penzija ispod linije siromaštva od 182,7 eura?“, pitao je Vuletić. 

On smatra da bi bilo moralno i svrsishodno da Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) saopšti podatke o broju penzionera koji primaju najnižu i penziju ispod prosječene u Crnoj Gori, kao i koliko je njih ispod linije siromaštva. 

 Fond PIO bi, kako je dodao Vuletić, trebalo da objavi podtake o broju penzionera koji primaju penzije do 500 eura, odnosno 800 i 1,08 hiljada eura, najveće po osnovu punog radnog staža osiguranja. 

„Trebalo bi objaviti i podatke o broju penzionera koji primaju penzije od 1,08 hiljada do 2,02 hiljade EUR i po kom osnovu. To bi dobrodošlo poslanicima i radnim tijelima Skupštine za pokretanje pitanja opravdanosti tolikih raspona u primanjima penzionera, ali i za rješavanje statusa onih čija su primanja ispod linije siromaštva“, kazao je Vuletić.

On je podsjetio da se, na predlog poslanika Demokratskog fronta i drugih opozicionih, u parlamentu vode aktivnosti u cilju obezbjeđivanja jednakih uslova penzionisanja za sve radnike koji su bili žrtve tranzicije. 

„Nije važno ko je inicirao i požurivao takvo rješenje. Važno je da se vanredna sjednica Skupštine održi i da se usvoji predložana dopuna Zakona o PIO, kako bi radnici koji ispunjavaju postavljene uslove mogli ostvariti prava iz osnova osiguranja, bez obzira u kojem gradu ili dijelu države žive“, naveo je Vuletić.

On je saopštio da se PUPI, kao politički subjekat u Demokratskom frontu, bori za što povoljniji socijalni status penzionera, invalida i svih obespravljenih i poniženih građana. 

„I dalje ćemo inicijativama i predlozima zakona ići prema poslaničkom klubu Demokratskog fronta i drugim poslanicima, kako bi se penzioneri, invalidi i drugi socijalno ugroženi građani što prije izvukli iz socijalne bijede i nepravde u koju ih je doveo nemoralni režim“, rekao je Vuletić.

On je poručio da PUPI daje punu podršku aktivnostima koje vodi predsjednik Demokratskog fronta, Miodrag Lekić, u vezi sa formiranjem vlade narodnog jedinstva.

(Vijesti)

2 komentara

  1. tired from the day I had…..Abbi’s team won their tournament game so we finished UNDEFEATED!!! But it was a rough game and I had to get a little redneck, but we won. Then dress shopping with the girls! Ashley looked beautiful and got a great dress! n.

  2. Great advice I recently encounter your blog and have been reading along. I thought I would leave my primary comment. I don’t know what toexposeexcept that I have enjoyed reading. Correct blog. I will keep visiting this blog very many.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com