Vlada: Investicije “teške” najmanje pola miliona dobijaju povlastice - Volim Podgoricu

Vlada: Investicije “teške” najmanje pola miliona dobijaju povlastice

 Domaći ili strani investitori koji namjeravaju da ulože najmanje pola miliona evra u direktne investicije, imaće finansijske podsticaje, na osnovu preciznih kriterijuma, stoji u Uredbi koju je donijela Vlada na današnjoj sjednici. Osim iznosa investicija, uslov je otvaranje 20 novih radnih mjesta u periodu od tri godine, odnosno u periodu koji se smatra investicionim periodom. Korisnik bdužan da eneficija je obavezan da zadrži visinu investicije i isti broj novootvorenih radnih mjesta najmanje pet godina nakon završetka investicionog projekta.

Kako je saopšteno nakon sjednice, Vlada je danas usvojila Jesenju analizu makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi – 2014. godine, donijela Program ekonomskih reformi za Crnu Goru za period 2015 – 2017 i Program rada Vlade Crne Gore u ovoj godini, koji su utemeljeni na jedinstvenoj analitičkoj osnovi i strateškim političkim ciljevima.

Na osnovu raspoloživih podataka o ekonomskoj aktivnosti, Analizom makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi, procijenjeno je da će Crna Gora u 2014. godini, u uslovima usporenog rasta u okruženju i eurozoni, ostvariti realni rast BDP-a po stopi do 2,0 odsto, navodi se u saopštenju.

„Imajući u vidu da je preduslov ukupne ekonomske stabilnosti i dugoročnog ekonomskog rasta uspostavljanje dugoročne finansijske stabilnosti, Vlada je ocijenila da se uspješno sprovodi politika konsolidacije javnih finansija i implementacije odgovarajućih mjera za dodatnu investicionu potošnju i  naglasila odlučnost da nastavi aktivnosti usmjerene na ostvarivanje prioriteta fiskalne politike. U toku 2014. značajne aktivnosti su sprovođene u pravcu unaprjeđenja poslovnog ambijenta, finansijske i institucionalne podrške razvoju preduzetništva, unapređenja radnog zakonodavstva, penzijskog sistema, zdravstva, obrazovanja, te postizanja veće efikasnosti i produktivnosti državne uprave. Takođe, istaknut je poseban značaj koji imaju aktivnosti na realizaciji infrastrukturnih projekata, prije svega u sektorima transporta i energetike“, navodi se u saopštenju.

U skladu sa novim zahtjevima Evropske komisije u ekonomskom dijalogu sa zemaljama kandidatima za članstvo u EU, Vlada je pripremila i Program  ekonomskih reformi za Crnu Goru za perido od 2015. do 2017,, kojim je fokus ekonomske politike usmjeren na otklanjanje prepreka bržem ekonomskom rastu i razvoju i povećanje konkurentosti ekonomije.

„Primarni cilj ekonomske politike je otvaranje novih radnih mjesta i povećanje životnog standarda svih stanovnika Crne Gore. U skladu sa smjernicama Evropske komisije, ovaj dokument se sastoji iz dva dijela. Prvi dio daje pregled okvira srednjoročnih makroekonomskih i fiskalnih politika i strukturnih reformi koje imaju direktan makro-fiskalni uticaj. U drugom dijelu definisane su konkretne mjere strukturnih reformi čiji cilj je unapređenje konkurentnosti Crne Gore i jačanje privrednog rasta. Na sjednici je naglašeno da će Vlada posebnu pažnju usmjeriti na realizaciju započetih prioritetnih razvojnih projekata od  kojih će većina upravo od ove godine ući u fazu intenzivnih radova. Planirano je da Implementacijom definisanih politika Crna Gora ostvari ubrzaniji ekonomski rast sa stopom 3,5 odsto u ovoj godini, odnosno 3,8 odsto prosječno godišnje u narednom srednjoročnom periodu“, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Programom rada Vlade za ovu godinu predviđena je realizacija 17 prioritetnih razvojnih projekata i 231 obaveza iz tematskog i normativnog dijela. Programom su precizirani zadaci i obaveze resornih ministarstava na realizaciji strateških ciljeva iz četvorogodišnjeg programa, u čijoj osnovi su evro-atlantske integracije, stvaranje uslova za dinamičan ekonomski razvoj uz povećanje životnog standarda građana i jačanje vladavine prava.

 Crnogorska Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbjednosti. Implementacijom zakonom propisanih mjera i standarda regulisaće se obezbjeđivanje informacione bezbjednosti u Crnoj Gori, kao temelja izgradnje savremenog informatičkog društva, konstatovano je na sjednici.

U skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Zakonom o budžetu Crne Gore za 2015. godinu, Vlada je donijela Odluku o zaduživanju i davanju garancija Crne Gore za 2015. godinu

Vlada je prihvatila i Predlog za produžetak roka za rad Komisije za rasvjetljavanje napada na novinare do kraja 2015. godine.

2 komentara

  1. Aw, i thought this was an exceptionally good post. In notion I must set up writing like that additionally – taking time and actual effort to produce a very good article… but what / things I say… I procrastinate alot and by no means manage to go completed.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com