Zvuči bajkovito: Elektronske karte u PG gradskom prevozu! - Volim Podgoricu

Zvuči bajkovito: Elektronske karte u PG gradskom prevozu!

Građani Glavnog grada moći će po cijeni jedne karte da koriste usluge više autobuskih prevoznika da bi došli do svog odredišta.

To će im biti omogućeno ukoliko kupe elektronsku voznu kartu koja bi, prema najavama Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, uskoro trebalo da bude uvedena i kod nas.

Elektronska karta predviđena je Studijom dugoročnog razvoja javnog gradskog i prigradskog saobraćaja u Podgorici, koja je izrađena prije četiri godine.

Da taj dokument i dalje neće biti u nekoj od fijoka službi Glavnog grada, u razgovoru za Dnevne novine potvrdio je novoizabrani sekretar za komunalne poslove i saobraćaj Marko Rakočević.

“Razgovaraću vrlo brzo sa autobuskim prevoznicima o tim planovima”, kazao je Rakočević.

Osnovna svrha studije je, kako je pojasnio, uspostavljanje jasne politike i ciljeva održivog saobraćaja uz pomoć dobre organizacije sistema i postizanja visokog standarda javnog prevoza putnika.

Da bi se to postiglo, studijom su predložena tri scenarija, a svaki od njih podrazumijeva uvođenje elektronske karte za naplatu vožnje na gradskim i prigradskim linijama na cijeloj teritoriji Podgorice.

“Riječ je o karti sa čipom, poput bankarske kartice, na koju će se uplaćivati novac na kartomatima ili određenim prodajnim mjestima. Pri ulasku u autobus, putnik će validirati kartu na posebnom automatu, smještenom u autobusu”, naveo je Rakočević.

Na početku bi, dodaje, putnicima bilo omogućeno da, kao i do sada, vožnju plaćaju i gotovinom, ali bi taj vid naplate kasnije bio ukinut.

“Unutar grada važila bi jedinstvena cijena prevoza, koja sada iznosi 0,70 eura. Putnicima, koji imaju elektronsku kartu, bilo bi omogućeno da presijedaju na svim linijama u roku od, primjera radi, 60 minuta od prve validacije.

Za razliku od elektronskih, vozna karta koju putnici plaćaju gotovinom u autobusu, važiće samo za jednu vožnju na gradskoj ili prigradskoj liniji i neće omogućavati besplatno presijedanje”, pojasnio je Rakočević scenario A, podsjećajući da u Podgorici sada ima 55 autobusa.

Taj scenario, koji bi obuhvatio i postavljanje sistema elektronske vozne karte sistem kliringa i nabavku novih pet autobusa, koštao bi 1,85 miliona eura.

Scenario B, naveo je Rakočević, pored uvođenja jedinstvene vozne karte, predviđa i tri nove gradske linije Konik Zabjelo, Stari aerodrom – Tološi i Zabjelo Stara Zlatica, te razdvajanje linije Željeznička stanica Tološi, tako što bi autobusi vozili od Željezničke stanice do Studentskog doma i od Titeksa do Tološa. Kada je prigradski saobraćaj u pitanju, scenario predviđa liniju Podgorica-Tuzi-VranjVladne.

U tom slučaju, pojasnio je on, bila bi neophodna nabavka 17 novih autobusa. To bi, uz ostale troškove, koštalo 4.375.000 eura.

“Scenario C, osim jedinstvene vozne karte i novih linija, podrazumijeva i povećanje frekvencije vožnji na gradskim i prigradskim linijama Podgorica Mataguži i Podgorica Donja Gorica. Autobusi bi na svim linijama vozili u razmaku od 15 minuta. Zbog toga bi bilo neophodno kupiti još 40 autobusa”, naveo je Rakočević. Troškovi uvođenja scenarija C, dodaje, iznosili bi 6.605.000 eura.

Prosječna starost 69 autobusa, sa koliko raspolažu “Montenegro prevoz Pejović”, “BLT” i “Gradski prevoz Podgorica” koji prevoze putnike na području glavnog grada, iznosi 18 godina.

Prevoznici su, kako je kazao Danilo Pejović, vlasnik “Montenegro prevoza Pejović”, upoznati su sa studijom, ali, dodaje, planovi koji su njome predviđeni ne mogu se brzo realizovati jer je riječ o skupim investicijama.

Da prevoznici sada nemaju novca za nabavku novih autobusa potvrdio je i sekretar za komunalne poslove i saobraćaj Marko Rakočević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com