Fanatizam: Navijaju i sa onog svijeta - Volim Podgoricu

Fanatizam: Navijaju i sa onog svijeta

Za neke navijače fudbal nije samo igra. Kada kažu da im je klub život, oni to zaista misle. Oni prate svoj voljeni tim od kada znaju za sebe. Išli su sa njim po raznim zabitima, samo da bi gledali svoje ljubimce 90 minuta i u njihovom dresu bi rado i na onaj svijet!

Sa omiljenim ekipama navijači su se radovali, tugovali, i za klub ih vežu neka od najljepših ali i najružnijih sećanja. Zbog toga su neki od njih insistirali da ih, kada je za to došlo vrijeme, najbliži sa ovog svijeta isprate uz klupske rekvizite ili omiljenu navijačku pjesmu. To naravno nije promaklo ni pojedinim čelnicima klubova, koji su pronašli način da se i u smrti nađu navijačima, ali i da zarade malo sa strane.

Brazilski velikan iz Sao Paula, Korintijans, nije prvi klub koji se sjetio da izgradi groblje za svoje navijače, ali taj projekat je najveći ovog tipa u svijetu fudbala. Groblje „Korintijans zauvek” će biti otvoreno ove godine, i imaće čak 70.000 grobnih mjesta.

Kako bi povećali atraktivnost ovog groblja, čelnici su riješili da tu premjeste stotinjak ljudi značajnih za istoriju Korintijansa koji su ranije preminuli. Najpoznatiji od njih biće dugogodišnji kapiten reprezentacije Brazila, Sokrates, koji je preminuo 2011. godine, a za Korintijans nastupao od 1978. do 1984. godine.

Ukoliko ste slučajno navijač petostrukog šampiona Brazila i dvostrukog osvajača Klupskog svetskog prvenstva, i želite da budete jednog dana sahranjeni u Sao Paulu, koristiće vam da znate da zakup jednog grobnog mjesta košta između 1.483 i 2.572 evra.

Slično su prije brazilskog kluba uradili i Boka Juniors i Šalke.

Njemci su dosta skuplji i jedno mjesto u Gelzenkirhenu na „polju navijača” ukrašeno plavim i bijelim cvijećem košta 5.000 evra. Za razliku od pomenutih klubova, Barselona nema svoje groblje, ali je sagradila za svoje navijače mauzolej.

U engleskom fudbalu nije čest slučaj da klubovi imaju i svoja groblja, ali mnogi premijerligaši dozvoljavaju da se na njihovim stadionima pospe pepeo poslije kremacije ili zakopa pored terena.

Kristal Palas, Vest Bromvič Albion i Mančester siti čak imaju i svoje bašte, namjenjene baš za to, dok niželigaš Mensfild nudi na svom zvaničnom sajtu svoje usluge oko organizacije sahrana kao i prostor za prijem.

(24sata rs.)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com