Interpol ulazi u naše hotele, neće da kažu u koje - Volim Podgoricu

Interpol ulazi u naše hotele, neće da kažu u koje

Nekoliko crnogorskih hotela povezano je sa Interpolovom bazom podataka, u kojoj se vrše provjere svih gostiju, kako bi se utvrdilo da li neko od njih koristi lažna ili ukradena lična dokumenta.

Rukovodilac Nacionalnog centralnog biroa Interpola, Dejan Đurović kazao je da će Interpol uskoro imati sličnu konekciju i sa nacionalnom avio-kompanijom, ali sa bankarskim sektorom.

On je objasnio da je riječ o testnom projektu širenja Interpolovih servisa na privatni sektor, a Crna Gora je prva u svijetu, koja ga je primijenila.

Taj servis je nastao kroz unapređenje FIND sistema, koji je do sada funkcionisao samo na graničnim prelazima, gdje su uz pomoć specijalnih linkova vršene provjere osoba, putnih isprava i vozila, upoređujući ih sa Interpolovim bazama potjernica, izgubljenih i ukradenih dokumenata i vozila.

“Ovi servisi su u prvoj fazi prošireni prema pojedinim hotelskim preduzećima u Crnoj Gori. To podrazumijeva provjere gostiju koji se registruju u hotelima, kroz Interpolove baze podataka. Provjere su inicijalno išle samo za putna dokumenta, dok je u decembru 2014. godine servis proširen ka provjerama lica, kroz Interpoloovu bazu traženih lica”, objasnio je Đurović.

On, međutim, nije želio da otkrije koji crnogorski hoteli su postali dio Interpolovog projekta, niti da li je neko od gostiju tih turističkih kompleksa hapšen zbog korištenja lažnih dokumenata.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com