Kabul: Dvoje mrtvih u protestima protiv “Šarlija”? - Volim Podgoricu

Kabul: Dvoje mrtvih u protestima protiv “Šarlija”?

Dvije osobe su poginule danas na protestima protiv francuskog satiričnog lista “Šarli ebdo” u Kabulu, rekli su očevici, dok prema policiji u neredima nije bilo poginulih, samo povrijeđenih.

Na ulice avganistanske prijestonice je izašlo oko 500 ljudi, uz povike “smrt Francuskoj”, “smrt nevjernicima”!

Protest je prerastao u nasilje kada su demonstranti napali policajce zapaljenim gumama, kamenicama, a zatim i vatrenim oružjem. Muškarac koji se predstavio samo po imenu Moštak, pokazao je na lokvu krvi na putu, i rekao da je jedan od demonstranata pogođen u glavu i da se njegovo tijelo tu nalazilo, kao i da je video tijelo još jednog poginulog u kolima, prenosi Rojters.

Šef policije u Kabulu Rahman Rahimi rekao je novinarima da je među demonstrantima bilo naoružanih ljudi koji su otvorili vatru na policiju i da su, prema preliminarnim informacijama, dva demonstranta ranjena.

 Nakon objavljivanja karikatura islamskog proroka Muhameda u “Šarli Ebdou” održani su protesti u zemljama, a u Kabulu se održavaju svake sedmice. Ipak, trgovci i lokalno stanovništvo tvrde da su oni samo izgovor za pljačkanje, što je redovna pojava tokom nasilnih demonstracija.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com