Novi predsednik Italije 1999. godine odobrio napad na Srbiju - Volim Podgoricu

Novi predsednik Italije 1999. godine odobrio napad na Srbiju

Serđo Matarela (73) prvi je Sicilijanac od dosadašnjih 12 predsednika Republike Italije.
Ušao je u politiku kada je mafija ubila njegovog starijeg brata Pjersantija dok je 1980. bio predsednik regije Sicilije.
Sergio, sin Bernarda Matarele koji je bio demohrišćanin i više puta ministar između 1950. i 1960, prvi put je izabran u parlament 1983, potom je biran u parlament sve do 2008, a od 2011. godine član je Ustavnog suda.
Moglo bi se reći da je Matarela naslednik Alda Mora, koji je 1978. trebalo da postane predsednik italijanske republike, ali su ga ubile Crvene brigade, pa je za šefa države izabran socijalista i antifašistički borac Sandro Pertini.

Matarela je bio ministar obrazovanja u četvrtoj vladi Đulijanija Andreotija, a podnio je ostavku jer se suprotstavio nacrtu zakona kojim se omogućavalo privatnim tv-stanicama direktan prenos i uvođenje informativnih emisija, dnevnika.

Tim zakonom se omogućilo TV stanicama Silvija Berluskonija uvođenje dnevnika, direktnih prenosa, odnosno izjednačene su s pravima koje je imala državna televizija RAI. To je bilo prvo “suočavanje“ Matarele s Berluskonijem, koji je zatim 1994. postao premijer.

Matarela je 1995. podržao kandidaturu Romana Prodija za premijera na čelu lijevog centra nazvanog Maslina, koji je pobjedio Berluskonija na izborima 1996.
Posle ostavke Prodija stvorena je vlada Masima D'Aleme, prvog ex-komuniste premijera, u kojoj je Matarela bio potpredsjednik vlade, te od 1999. do 2001. ministar obrane.
Kao ministar obrane vodio je osjetljive pripreme i pregovore o učestvovanju Italije u operaciji kojom je NATO intervenisao u ratu na Kosovu. Parlament, na osnovu Matarelina predloga, doio je odluku o učestvovanju Italije u vazdušnim napadima na Srbiju i iz vojne baze u Avijanu poletali su ratni avijoni u operacije bombardovanja Srbije. Matarelinom reformom italijanskih oružanih snaga ukinuta je i vojna obveza u Italiji.
Matarela će, sigurno, kao šef države biti odlučan i nepristran sudac i čuvar ustavnosti, prognoziraju mediji u Italiji, prenosi “Večernji list”.

1 komentar

  1. There a few intriguing points soon enough on this page but I do not determine if I see these people center to heart. There is certainly some validity but I’ll take hold opinion until I investigate it further. Excellent article , thanks and then we want a lot more! Added to FeedBurner at the same time

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com