Home / NOVOSTI / Svijet / Serđo Matarela – novi predsjednik Italije

Serđo Matarela – novi predsjednik Italije

Poslanici italijanskog parlamenta danas su u četvrtom, konačnom krugu glasanja za izbor novog sefa države, u kojem je kandidat koji dobije prostu većinu od ukupno 1.009 poslanika, proglašen za novog predsjednika Italije,izabrali Serđa Matarelu.

Premije Mateo Renci je u četvrtak podržao sudiju Ustavnog suda Serđa Matarelu kao kandidata za novog predsjednika Italije.
 
Izbori su viđeni kao važan test za premijera Rencija da okupi svoju podijeljenu partiju iza jednog kandidata, koji je, takođe, prihvatljiv za opozicionog lidera Silvija Berluskonija, čija je podrška Renciju neophodna za ambiciozan referomski plan vlade.

Matarela, koji je trenutno član vladajuće Demokratske partije (PD), bivši je demohrišćanin sa Sicilije koji je ušao u parlament nakon što je njegovog starijeg brata Pjersantija, tadašnjeg regionalnog predsjednika ovog ostrva, ubila mafija 1980.

Dosadašnji predsjednik Đorđo Napolitano (89), koji je na toj funkciji proveo devet godina, 14. januara je podnio ostavku. Prema italijanskom zakonodavstvu, poslije zvaničnog objavljivanja ostavke, parlament treba da se sastane u roku od dvije nedjelje na zajedničkoj sjednici radi izbora novog predsjednika.

Predsjednika bira izborno tijelo od 1.009 političara, među kojima su članovi Predstavničkog doma i Senata, kao i 58 regionalnih predstavnika. Potrebna je dvotrećinska većina da bi predsjednik države bio izabran u prva tri kruga glasanja, dok je u četvrtom dovoljna prosta većina, ili 505 glasova.
 
Rencijeva stranka ima 415 članova u izbornom tijelu.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com