Blago ispod Mojkovca - Volim Podgoricu

Blago ispod Mojkovca

Kompanija Balamara Resources Limited (BRL) iz Australije, čije je sjedište u Pertu, odlučna je u namjeri da otvori novi rudnik olova i cinka u Mojkovcu.

Predstavnica kompanije, Milijanka Maraš, kazala je da slijedi procedura dobijanja dozvole od Ministarstva ekonomije Crne Gore, za pripremu i otvaranje ležišta.

“Imamo dokazane rezerve rude od najmanje 27 miliona tona, tri puta veće nego što se u početku mislilo, a to je nešto što se ne propušta”, rekla je za Pobjedu Maraš.

Koncesionim elaboratom, odnosno, na tenderu, ponuđeno je devet miliona tona rude.

„U periodu 2011-2013. godina, u sklopu istraživačkih radova radi provjere koncesijama ponuđenih ležišta, utvrdili smo da rude ima znatno više. Na lokacijama Brskovo i Višnjice pronašli smo preko 14 miliona tona rezervi olovno-cinkane rude. Na Razvršju su utvrđene rezerve od 13 miliona. Istraživanja rudnih ležišta još nijesmo završili”, kazala je Maraš.

Ona je istakla da je neophodno da se uradi doistraživanje na području Igrišta, čiji se potencijal, prema prvim procjenama, kreće oko pet miliona tona rude.

“Uz to, pronađene su i rezerve srebra, ali će se isplativost njegovog vađenja procijeniti nakon metalurškog testiranja. Dakle, postoji više miliona razloga za otvaranje rudnika“, kazala je Maraš.

Do otkrića znatno većih rudnih ležišta kompanija je došla istražnim bušenjima radi uzimanja izoraka rude, i brojnim analizama. Taj posao obavila je, na 33 lokacije, nikšićka firma „Groundengenering“. 

2 komentara

  1. This site may be a walk-through like the knowledge you wanted concerning this and didn’t know who ought to. Glimpse here, and you’ll absolutely discover it.

  2. Admiring the time and energy you put into your blog and in depth information you offer. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material. Fantastic read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com