Bulatović: VDT bez rezultata - Volim Podgoricu

Bulatović: VDT bez rezultata

Predsjednik skupštinskog Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović u razgovoru za radio Antena M ocjenjuje da je istraživanje CEMI-ja, prema kojem 72,2 odsto crnogorskih građana smatra da je korupcija u državi uglavnom ili veoma rasprostranjena, pokazalo realno stanje stvari.

– To što 72 odsto građana smatra da je korupcija rasprostranjena, to je realno stanje. Ako ne bude vidljivih rezultata u borbi protiv korupcije, mislim da ćemo doći u situaciju da Evropska komisija aktivira klauzulu o balansu. Jer, došli smo u situaciju da samo usvajanje zakona ne znači puno, već su potrebni konkretni rezultati.

Bulatović smatra da su aktuelni događaji doprinijeli takvom mišljenju građana.

– U ovom trenutku imamo zakone o tužilaštvu koji nemaju potrebnu parlamentarnu većinu da bi bili izglasani od strane DPS-a i SDP-a. Mislim da je sada poligon borbe između ključnih političkih partija na vlasti upravo to ko će vladati procesima u borbi protiv korupcije, posebno na visokom nivou, ali ne da bi ostvarivali rezultate. Neusvajanje ovih ključnih zakona biće okidač da EK preduzme neke rigorozne mjere.

Bulatović kaže da i Vrhovni državni tužilac doprinosi situaciji da više od 70 odsto građana smatra da je korupcija glavni problem.

– Prošlo je dovoljno vremena otkad je izabran VDT, a nije imao ni jedan značajan rezultat u borbi protiv korupcije, posebno korupcije na visokom nivou. Za to mu nije bilo potrebno usvajanje zakona. To znači da jedna značajna institucija u ovom trenutku ne funkcioniše shodno potrebama koje pred Crnu Goru stavlja evropska agenda.

Istraživanje pokazuje da građani smatraju da je korupcija najzastupljenija u zdravstvu, a stav Bulatovića o tome je sljedeći:

– Moguće je da su najnoviji problemi koji su bili u zdravstvenom sistemu u posljednje vrijeme, poput ostavke ministra, hapšenja direktora nekih ustanova, bili dodatan razlog takvom raspopoženju građana.

Podgorički radio podsjeća da je CEMI sproveo istraživanje o percepciji građana o korupciji u Crnoj Gori je u decembru na uzorku od 737 punoljetnih građana u 16 gradova telefonskim putem.

Izvor: Antena M

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com