Japanska vlada: Osvetićemo se džihadistima - Volim Podgoricu

Japanska vlada: Osvetićemo se džihadistima

Japanski ministar odbrane Gen Nakatani kazao je danas da izgleda da je snimak Islamske države u kojem džihadisti tvrde da se ubili Kendžija Gotoa autentičan.

Portparol japanske vlade Jošide Suga kazao je da je vlada Japana ogorčena i da u “najjačem smislu riječi osuđuje” snimak Islamske države 

“Osuđujemo i u najjačem smislu riječi osuđujemo video snimak na internetu u kojem se navodi da je Goto pogubljen. Odgovorićemo na najodlučniji način”, izjavio je portparol japanske vlade Jošide Suga.

Džihadisti su postavili ultimatum da će osloboditi Gotoa i jordanskog vojnog pilota Muata el Kasabeh ako Jordan pusti iz zatvora pripadnicu Islamske države iračanku Sadžidu al-Rišavi. 

Zbvanični Aman je prije dva dana saopštio da neće osloboditi Iračanku, dok ne dobije dokaz da je njihov pilot živ. 

U najnovijem snimku džihadista ne pominje se pilot . 

Na snimku medijskog krila Islamske države, El Furkan, a čija autentičnost nije još potvrđena, vidi se talac u narandžastoj odori kako kleči a pored njega stoji muškarac, maskiranog lica u crnoj odjeći s nožem u ruci.

Video se završava prikazivanje tijela s glavom, što je, prema prvim saznanjima, neobično jer džihadisti obezglavljuju svoje žrtve. 

Američki sajt specijalizovan za islamističke sajtove (SITE) navodi da dželat govori engleski s britanskim akcentom i da je vjerovatno isti koji se pojavljivao u ranijim snimicima pogubljenja. 

Dželat kaže da je egzekucija sprovedena u znak odmazde zbog “učešća Japana u borbi protiv džihadista”. 

Novinar Kendži Goto otet je krajem oktobra u Siriji. 

Islamska država je ubila 24. januara još jednog japanskog taoca Harunu Jukavu. Jukava je otet u avgustu u Siriji zbog čega je Goto otišao u zemlju da ga traži prije nego što je sam kidnapovan.

Obama: “Gnusno ubistvo”

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barak Obama osudio je kako je istaka “gnusno ubistvo” Gotoa.

“SAD osuđuju gnusno ubistvo japanskog državljanina i novinara Kendžija Gotoa od strane terorističke grupe Islamska država. Zajedno sa našim saveznicima nastavićemo sa akcijama da uništimo Islamsku državu”, rekao je Obama.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com