Oduzeta falsifikovana roba od 15 miliona $ - Volim Podgoricu

Oduzeta falsifikovana roba od 15 miliona $

Tokom operacije „White Mercury 2“ u osam država, među kojim je i Crna Gora, oduzeta je falsifikovana roba vrijedna skoro 15.000.000 američkih dolara, saopštila je Uprava policije.

Operacija White Mercury 2 je realizovana na teritorijama Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije. Na području naše države,operaciju su sprovodili službenici Uprave policije, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove.

„Tokom operacije u White Mercury 2, u osam država je, uz pomoć nacionalnih kontakt tački za ovu operaciju, među kojima je i NCB Interpol Podgorica, zaplijenjena 21 tona ilegalnih proizvoda ukupne vrijednosti od gotovo 15 miliona američkih dolara“, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako navode u Upravi policije zaplijeljeni su uglavnom: sportska oprema, alkohol, cigarete, kozmetički proizvodi, igračke. Operacija je trajala od 5. septembra do 04. oktobra prošle godine.

Povodom realizovanja operacija „White Mercury 2“, NCB Interpol Podgorica je od 26. do 28. januara, u hotelu Best Western Premier u Podgorici, bio domaćin radionice i operativnog sastanka na kojem su učestvovali službenici policije, carina i drugih nadležnih organa zemalja učesnica sa području Zapadnog Balkana, radi razmjene iskustava, dobrih praksi i uspješne buduće saradnje.

Na radionici i operativnom sastanku, održanima uz podršku TAIEX-a, prezentovani su rezultati koji su postignuti izuzetnom međunarodnom policijskom saradnjom u sprovođenju operacije White Mercury 2.

„Osim nadležnih državnih organa osam zemalja, učešće u radionici i na operativnom sastanku su uzeli i predstavnici renomiranih inostranih korporacija i poznatih svjetskih brendova, budući da su proizvodi pojedinih ovih kompanija već bili zloupotrijebljeni i falsifikovani, dok su se ostale kompanije priključile ovoj aktivnosti radi preventivnog djelovanja“, saopšteno je iz Uprave policije.

Službenici Uprave policije MUP-a – NCB Interpol Podgorica, kao i Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, zajedno sa predstavnicima Uprave carina, aktivno učestvuju u projektu White Mercury od početka – 2013. godine.

W“hite Mercury“ je projekat Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu, a usmjeren je na borbu protiv nelegalne trgovine i krijumčarenja raznih vrsta roba, sa posebnim akcentom na robu koja može štetno uticati na zdravlje ljudi, među kojima su falsifikovani medicinski i farmaceutski proizvodi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com