ZAŠTO CIJENE NE PADAJU: “Dok potrošači ne pokažu zube, trgovci će ih pljačkati”! - Volim Podgoricu

ZAŠTO CIJENE NE PADAJU: “Dok potrošači ne pokažu zube, trgovci će ih pljačkati”!

Uprkos konstanom i značajnom padu cijena goriva, najveći broj od onih kojima je ovo značajan input u formiranju cijena proizvoda ili usluga, nije snizio cijene, niti najavio pojeftinjenja.

Prije nekoliko dana, litar dizela je prvi put poslije sedam godina pao ispod eura. Iako je bilo za očekivati, cijena, recimo, hljeba, kao osnovne životne namirnice, ostala je na 70 euro centi. Sporadično spuštanje cijena hljeba, u određenim mega marketima, je poslovna politika borbe za tržište, više nego namjera da se odreknu dijela profita, koji je usljed jeftinijeg goriva, porastao. Da se na hljebu zarađuje i po cijeni od 50 centi pokazuju male pekare koje ga po toliko i prodaju, kako bi konkurisale velikim trgovcima.

– Naravno da cijena hljeba može niže – rekao nam vlasnik jedne male podgoričke pekare, kod kojeg su sve vrste hljeba pola eura. On je želeo da ostane anoniman, ali nam je rekao da “ako mi mali možemo da zaradimo na pola eura, koliko tek mogu veliki”.

– Trgovci, pekari, i svi ostali su bili su jako brzi da poskupe svoje proizvode kada je prije nekoliko godina skočila cijena goriva. Sada, kada je gorivo značajno pojeftinilo, svi ćute i trljaju ruke, kaže Olga Nikčević, iz Centra za zaštitu potrošača. Ona naglašava da – tu nema pomoći!

– Nažalost, mi tu ništa ne možemo. Tržište je slobodno i svako može da formira cijene onako kako želi. Sve dok ima ljudi koji kupuju, pojeftinjenja neće biti. Niko ne želi olako da se odrekne profita, kaže Nikčević. Ona podsjeća na period od prije nekoliko godina kada su se pekari udružili da poskupe hljeb.

– Pozivala sam tada građane da ne kupuju taj hljeb, nego da ga prave kod kuće. To bi bio jedini način da ih natjeramo da spuste cijene. Ovaj poziv, međutim, ne da nije urodio plodom, nego je gotovo ismijan, kaže Nikčević i zaključuje: Dok mi, potrošači, ne pokažemo zube, trgovci će nas pljačkati.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i direktor Hotela Splendid Žarko Radulović kazao je da su, za razliku od trgovaca, turistički radnici pokazali da su društveno odgovorni.

– Snizili smo cene za 30 do 35 odsto, uprkos tome što su trgovci ostali na istom nivou. Svi oni su poskupljivali kada je rasla cijena goriva, kaže Radulović koji je voma nezadovoljan ovakvom poslovnom politikom.   

Radulović naglašava da će se ove godine, kada je u pitanju turistička sezona dogoditi “čistilište”.

– Oni koji budu pametni i spuste cijene opstaće. Prvi ćemo mi ugostitelji revidirate ugovora za nabavku i sarađivati sa onima koji pojeftine proizvode i ponude nam realne cijene, kaže Radulović.

 

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com