“Ako promijenimo pravila EU je mrtva” - Volim Podgoricu

“Ako promijenimo pravila EU je mrtva”

Španski ministar za budžet Kristobal Montoro snažno se usprotivio ideji da se mijenjaju pravila EU kako bi se ispunili zahjtevi Grčke.

On je naglasio da Španija poštuje ta pravila.

“Ulazak u EU je na dobrovoljnoj bazi i pripadamo klubu u kojem svi treba da poštuju pravila jer je to u interesu svih nas”, rekao je Montoro za špansku televiziju TVE.

Španski ministar je rekao da Evropa “nije Evropska komisija ni Evropska centralna banka”. “Mi smo Evropa, čine je zemlje koje postavljaju pravila”, dodao je Montoro komentarišu izjavu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa koji želi da revidira svoj odnos prema EU. 

“Nije moguće da zbog unutrašnjih političkih promjena, postavimo nova pravila, jer bi to značilo da je naš klub (EU) propao”, rekao je španski ministar. 

Montoro je rekao da Grčka treba da ispuni sve svoje obaveze i da nastavi reforme kao što su to učinile i druge članice EU. 

Prema njegovim riječima, poslije šest godina ekonomske krize u kojoj je porasla stopa nezaposlenosti, Španija je prošle godine zabilježila svoj prvi privredni rast i stvorila nova radna mjesta. 

Španija se privredno oporavila posle strogih mera štednje uvedenih 2012. godine. Te mere su posebno pogodile sektore obrazovanja i zdravstva.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn kaže da neslaganje između Grčke i evrozone u pogledu grčkog duga ubrzano postaje najveći rizik po globalnu ekonomiju. 

“Imali smo konstruktivan razgovor i jasno je da je spor između Grčke i evrozone najveća prijetnja svjetskoj privredi. Pozivam grčkog ministra finansija da bude odgovoran, ali i evrozonu da osmisli bolji plan za podsticanje zapošljavanja i privrednog rasta”, rekao je Ozborn koji se danas u Londonu sastao sa grčkim kolegom Janisom Varufakisom. 

“Problemi u Grčkoj takođe su prijetnja po britansku ekonomiju, a mi moramo da osiguramo da u Evropi, kao i u Britaniji, sposobnost prevlada haos”, dodao je on. 

Varufakis je posjetio Britaniju, koja nije članica evrozone, ali jeste Međunarodnog monetarnog fonda, u nastojanju da zadobije podršku za obnavljanje pregovora o grčkom dugu “teškom” 240 milijardi evra. 

Nova vlada u Grčkoj je prošle nedjelje odbila saradnju sa takozvanom “trojkom” međunarodnih kreditora (koje Atina krivi za nametanje bolnih fiskalnih reformi), zatraživši direktne pregovore sa predstavnicima kreditora i vladama zemalja članica evrozone. 

Varufakis je naglasio da Grčka namjerava da otplati svoje dugove, ali želi nove uslove i nove partnere za pregovore. On smatra da nema svrhe pregovarati sa “trojkom” kreditora, koja je postavila stroge uslove za grčko izbavljenje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com