DOBRE KOMŠIJE: Lagumdžija: Sutorina je crnogorska. I tačka. - Volim Podgoricu

DOBRE KOMŠIJE: Lagumdžija: Sutorina je crnogorska. I tačka.

Sutorina ne može biti dio Bosne i Hercegovine (BiH), jer ona prava izvlači iz Badinterove komisije u kojoj se ne pominju granice AVNOJ- ske Jugoslavije, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

On smatra da BiH sa geografske, istorijske i političke tačke gledišta ima pravo na Sutorinu.

Badinterova komisija je arbitražni organ koji je 91. uspostavilo Vijeće ministara Evropske ekonomske zajednice (sadašnje EU) čiji je zadatak bio da rješav a n j e m spornih pravnih pitanja pospješi mirno rješavanje krize u SFRJ.

Lagumdžija je na svom blogu napisao da BiH ne smije sebe dovesti u poziciju da na bilo koji način, a naročito odlukom parlamenta, daje sumnju u odnos prema Badinterovoj komisiji, prenose Vijesti.

“Da jednom rezolucijom kažemo da svoja prava ne izvlačimo iz Badinterove komisije, već iz Berlinskog kongresa ili drugih „predBadinterovih“ istorijskih činjenica,” napisao je Lagumdžija.

U Badinterovom mišljenju se navodi da „narod ima pravo na samoopredjeljenje, ljudska prava i slobode, ali bez izmjena granica u trenutku nezavisnosti osim ako se držav ne dogovore suprotno”.

“Ako mi neko nađe, neki doktor nauka, da se u Badinterovoj komisiji u njenom izvještaju spominju AVNOJ-ske granice kao granice BiH, ja ću mu pokloniti svoj doktorat iz kompjuterskih nauka. A neka taj doktor podere svoj doktorat ako toga tamo nema”, napisao je šef diplomatije BiH.

Lagumdžija je dodao da su granice koje je BiH posjedovala u katastarskim knjigama, na teritorijama na kojim je u tom trenutku imala izvršnu i sudsku vlast, u trenutku priznanja, granice koje ona i dalje posjeduje.

“Na osnovu toga su države bivše Jugoslavije izvršile uzajamno priznanje. Otvarajući, negirajući to, čak i nečim što liči na negiranjetoga, dolazimo u poziciju da mi ne priznajemo ono što niko od nas nije ni tražio da priznamo. Jer to i bez nas kaže međunarodno pravo. Ovako bi se sami doveli u poziciju da Školj kod Neuma postane upitan”, naveo je on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com