Obama nastavlja da pritiska Putina - Volim Podgoricu

Obama nastavlja da pritiska Putina

Američki predsjednik Barak Obama rekao je, povodom situacije u Ukrajini, da će SAD nastaviti da djeluju “na dva kolosjeka”.

On je naveo da će SAD vršiti pritisak na predsjednika Rusije Vladimira Putina i pomagati Ukrajini, ali je Putinu poslao poruku da su diplomatska rješenja i dalje na raspolaganju.

Obama je, u izvodima intervjua za CNN objavljenim u nedelju, izjavio da su SAD imale aktivnu ulogu u tranziciji vlasti u Ukrajini od februaru 2014.

“Onda je Putin donio odluku o Krimu i Ukrajini – ne zbog neke posebne strategije, već na prvom mjestu zato što se našao između protesta na Majdanu i bjekstva (tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča, pošto smo mi posredovali u sporazumu o tranziciji vlasti u Ukrajini”, rekao je Obama.

Američki predsjednik je ocijenio da je od tada Putin sve dublje i dublje u situaciji koja predstavlja kršenje međunarodnog prava, integriteta i suvereniteta Ukrajine, što je diplomatski izolovalo Rusiju, odbilo Evropu od poslovanja s njom i dovelo do uvođenja sankcija koje su “osakatile rusku ekonomiju”.

“Pripajanje Krima je šteta, a ne dobrobit za Rusiju. Vrijeme kada je osvajanje zemalja bilo formula za status velike nacije je prošlo. Moć država danas se mjeri znanjem, vještinama, sposobnošću da izvozite robu, da izmisle nove proizvode, nove službe, mjeri se uticajem”, zaključio je Obama.

(b92)

1 komentar

  1. I’m not sure why but this web site is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com