PREDLOG: Otpisati dugove najsiromašnijima kao što je uradila Hrvatska! - Volim Podgoricu

PREDLOG: Otpisati dugove najsiromašnijima kao što je uradila Hrvatska!

Unija slobodnih sindikata predložiće Vladi Crne Gore da otpiše dugove najsiromašnijim građanima kojih je, kako se procjenjuje, oko 100 hiljada. U toj sindikalnoj organizaciji navode da je Hrvatska najsiromašnijem stanovništvu oprostila dugove do 4,5 hiljada eura koje su imali prema bankama, gradovima, javnim preduzećima i teleoperaterima.

Poput Hrvatske, o oprostu dugova bi trebalo da razmisli i Crna Gora, navode iz USSCG za Atlas TV. 

“Mislim da je to nešto što je društveno odgovorno, mislim da je to ekonomska politika kakvu Vlada jedne države treba da vodi u ovim kriznim vremenima.

Mislim da bi taj potez bio prosto i iznuđen obzirom da zadnjih sedam godina je naša država sve što je radila braneći se od globalne ekonomske krize radila na teret zaposlenih i građana, nijednu mjeru nije preduzela na teret finansijskih institucija ili stranih investitora”, kaže generalni sekretar te radničke asocijacije Srđa Keković. 

On smatra da bi takva pomoć najugroženijima, kojih ima oko 15 odsto od ukupnog stanovništva, bila od velikog značaja.

“Unija slobodnih sindikata Crne Gore i treba da uputi sada jedan poziv Vladi da po uzoru na naše komšije uradi jedan takav potez koji će značiti puno kako bi se te socijalne tenzije, koje narastaju iz dana u dan, održale u nekom pristojnom i prihvatljivom nivou”, poručuje Keković.

Za oprost dugova, nadležni moraju imati precizne podatke, kako bi pomoć stigla na prave adrese, smatraju ekonomski stručnjaci.

“Ono što je vrlo važno to je da se obezbjedi pravednost u tom pristupu, da bi se obezbjedila pravednost u jednom takvom pristupu  bilo bi potrebno da imate dobru evidenciju kako takva pomoć ne bi završila tamo gdje ne treba”, kaže  analitičar Vasilije Kostić.

Jedna takva mjera, dodaje Kostić, bila bi značajna kako zbog ekonomskog tako i zbog socijalnog položaja najsiromašnijih koja bi vodila socijalnoj koheziji društva, bez koje se, može govoriti o društvenom i ekonomskom napretku.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com