Put smrti od Plužina do Foče biće proširen do početka ljeta (VIDEO) - Volim Podgoricu

Put smrti od Plužina do Foče biće proširen do početka ljeta (VIDEO)

 

Put Foča – Šćepan Polje biće proširen u naredna četiri mjeseca, a u tom periodu biće ispravljene krivine sa malim radijusom, urađene nove podzide i postavljene bankine.

Takvo prelazno rješenje do trajne realizacije dogovora dviju država BiH i Crne Gore, za koje tek treba naći novac,  donijeto je poslije teške saobraćajne nesreće u kojoj su na tom putu nedavno poginule tri djevojke i povrijeđeno 13 putnika u autobusu koji se survao u provaliju.

“Izabran je izvođač radova na projektovanju koje bi trebalo da bude završeno u ovoj godini, a da investicija krene u narednoj. Tražili smo da se izgradnja ovoga puta ne veže za izgradnju ‘Buk Bijele’ što je ranije bila kočnica bržeg početka radova na ovoj trasi”, kazao je Mašić.

Načelnik Opštine Foča Radisav Mašić za “Vijesti” je kazao  da će svi radovi biti  završeni prije početka ljetne turističke sezone kada je put prema Šćepan Polju posebno prometan zbog turista koji idu na rafting Tarom i Drinom, i  onih koji putuju na ljetovanje u Crnu Goru.  

“Prva mjera je da se zabrani saobraćaj svim vozilima težim od 12 tona. Zabrana je do sada važila samo za teretna vozila, a sada ni autobusi gabarita preko osam metara dužine neće moći da saobraćaju“, kazao je Mašić.

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske posao je povjerilo preduzeću “Putevi Republike Srpske” koje će angažovati izvođača radova.

“Insistirali smo da se put bolje održava, da kontrola saobraćaja bude bolja i da se dosljedno kontrolišu saobraćajni propisi koji ograničavaju brzinu od 30 do 40 kilometara”, rekao je Mašić.

Trajno rješenje za put Foča – Šćepan Polje, kaže načelnik fočanske Opštine, biće omogućeno kroz međunarodni projekat koji će zajedno sprovesti BiH i Crna Gora.

Crnogorsko Ministarstvo saobraćaja i pomorstva odgovorilo je „Vijestima“ kako je idejni projekat za potpunu rekonstrukciju puta Plužine-Šćepan Polje završen i da je projekat  revidovan, a da  je ukupna procijenjena vrijednost radova oko 63,5 miliona eura. 

„Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je apliciralo za grant sredstva od WBiF (investicioni okvir za Zapadni Balkan) za izradu glavnog projekta, a procijenjena vrijednost iznosi 3,5 miliona eura. Nakon odobravanja sredstava rok za izradu glavnog projekta sa odabranim izvođačem je 12 mjeseci. Potpuna rekonstrukcija podrazumijevaće i skraćenje trase sa ciljem povećanja bezbjednosti saobraćaja na toj dionici“, piše u odgovoru crnogorskog Ministarstva saobraćaja.

Međutim, ono što ne piše u odgovoru je kada bi trebalo da se krene sa rekonstrukcijom, kada će  biti završena, odakle će Vlada obezbijediti 63,5 miliona eura, kao i kuda će ići rekonstruisana saobraćajnica i koliko iznosi planirano skraćenje trase.

Trasa od Šćepan Polja do Foče nanovo je bila asfaltirana 1998. godine, ali je značajno oštećena zbog kamiona koji su vozili sirovinu za nikšićku Željezaru. Zbog toga je saobraćaj za teretna vozila godinama obustavljen.

Magistralnim pravcem Plužine – Foča godišnje prođe i do pola miliona putnika i blizu 200.000 vozila.

Put koji je najkraća veza Crne Gore sa Fočom i Sarajevom  u rangu je magistralnih puteva, ali su dionice  na teritoriji obje države izuzetno kritične, i jedne su od najopasnijih u regionu.  

Tridesetak kilometara od Plužina do Šćepan Polja izuzetno su rizični, ali i takvi u boljem su stanju  od dijela Šćepan Polje- Foča, dugog 15-ak kilometara.

Stari put koji je bio sagrađen uz kanjon  rijeke Pive potopljen je izgradnjom HE „Piva“ 1975. godine. Tada je pušten u saobraćaj dio magistrale od Plužina do Šćepan Polja, koji je sagrađen uz ivicu kanjona vještačke akumulacije. Taj put sa pedesetak tunela i velikim brojem kosina često je zbog odrona i usova u prekidu zimi i ljeti, a od otvaranja u saobraćajnim nesrećama život je igubilo više od 20 osoba, dok tijela nekoliko nastradalih nikada nisu pronađena u vodi Pivskog jezera. 

Izgradnju savremene magistrale između Nikšića i Foče prekinuo je rat. U međuvremenu se odustalo od izgradnje velike hidroelektrane “Buk Bijela” zbog koje je i trasa trebalo da bude izmještena, i sagrađen novi put.

Čemu da se prilagodi vožnja

Nezadovoljni lošim stanjem puta Foča-Šćepan Polje, a nakon nedavne teške saobraćajne nesreće koja se dogodila 11. januara, građani Foče su na pola sata, u Brodu na Drini, blokirali saobraćaj. Na skupu 17. januara je rečeno da se ta dionica može nazvati i “fočanskim ruletom”, kao i da im je dosta saopštenja i upozorenja da se “vožnja prilagodi uslovima na putu”. 

Poruka građana Foče bila je da traže da se putevi prilagode normalnim uslovima za vožnju, kao i “da ih ne guraju u provaliju, jer neće da ginu”. Podsjetili su da se na toj dionici i prije rata dogodila nesreća u kojoj je poginulo 12 putnika.

Za deset godina uloženo skoro 15.5 miliona eura

Direkcija za saobraćaj je od 2005. do 2015. godine, piše u odgovoru “Vijestima”,  u putni pravac Nikšić – Šćepan Polje uložila skoro 15,5 miliona eura.

Za redovno održavanje u protekloj deceniji utrošeno je nešto preko 5,2 miliona eura, za investiciono presvlačenje kolovoza preko 635 hiljada i za rekonstrukciju i izgradnju objekata blizu 9,6 miliona.

“Pod objektima podrazumijevamo drugu fazu obilaznice oko Nikšića, sanaciju mosta na Brezoviku, sanaciju četiri klizišta na teritoriji opštine Plužine (na magistralnom putu Nikšić – Plužine – Šćepan Polje) i sanaciju tunela br. 50 na potezu Plužine – Šćepan Polje“, piše u odgovoru “Vijestima” PR službe Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

(Vijesti/PVP)

2 komentara

  1. There are incredibly plenty of details that way to take into consideration. It really is a excellent examine talk about. I provide thoughts above as general inspiration but clearly you’ll find questions like the one you start up the place that the most essential factor will likely be getting work done in honest excellent faith. I don?t determine if guidelines have emerged around stuff like that, but I am certain your job is clearly labeled as an affordable game. Both children notice the impact of simply a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com