CEZAP: Hipo Alpe Adria banka pokušava da zamagli problem sa kreditima u švajcarskim francima! - Volim Podgoricu

CEZAP: Hipo Alpe Adria banka pokušava da zamagli problem sa kreditima u švajcarskim francima!

Hipo Alpe Adria banka je u medijima iznijela ponudu svojim klijentima za reprogram postojećih kredita. Kao i ranije, ponuda banke ne dotiče suštinsko pitanje – pitanje kursa između eura i švajcarskog franka, smatraju u Centru za zaštitu potrošača Crne Gore.

“Banka nudi korisnicima kredita da ukupno dospjeli dug, obračunat prema uslovima kredita indeksiranog u CHF, konvertuje u eure po kursu na dan zaključenja novog ugovora, uz korekciju kamatne stope i roka otplate, sa  grejs periodom od godinu dana.

Dakle, osnovni problem se ne rješava. Suštinski problem odobrenih kredita, koji su vezani za CHF, je porast kursa švajcarskog franka u odnosu na euro, od čak 80 odsto, sa tendencijom daljeg rasta. Dakle, Banka se uopšte ne bavi onim što je glavni problem i teret za korisnike kredita ( da se ukupan dug skoro duplo uvećao, koliko su porasli i mjesečni anuiteti ) što je neprtihvatljivo. U skladu sa datom ponudom, sav teret porasta švajcarskog franka u odnosu na euro i dalje snose isključivo korisnici kredita, dok Banka ubira ekstra profit”, saopšteno je iz CEZAP-a .

Oni smatraju da se ne smije zaboraviti  da su klijenti na zaključenje spornih ugovora pristali na nagovaranje Banke, koja je kredite vezane za CHF nudila kao jako povoljan proizvod. Korisnici su od Banke tražili eure, Banka im je dala eure, kredit se vraća u eurima.  

Međutim, naglašavaju, obaveza korisnika ( glavni dug i kamata ) se obračunava po kursu na dan zaključenja novog ugovora što ni na koji način ne predstavlja olakšanje korisnicima, a banka verifikuje ekstra zaradu koju je već ostvarila.

“Dakle, ponuda Hipo Alpe Adria banke,  data putem medija prije par dana, predstavlja novu dimnu zavjesu puštenu i za klijente i za javnost, iza koje se pokušava sakriti odsustvo i najmanje volje da se odnos sa klijentima pravično razriješi.

Prema datoj ponudi muke klijenata se produžavaju, jer im se nudi da se saglase sa enormnim uvećanjem svoje obaveze. Isti dug samo na duži rok otplate, uz trenutno manju kamatnu stopu. Kao kad davljeniku omogućite još par udaha  prije smrti”, navodi se u saopštenju.

U CEZAP-u su naglasili da bi država, u cilju zaštite svojih građana, morala da izvrši pritisak na Hipo Alpe Adria banku da kredite u CHF koriguje na razumnu mjeru.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com