Fila: Kad se kopa po starim ranama to ne može da izađe na dobro - Volim Podgoricu

Fila: Kad se kopa po starim ranama to ne može da izađe na dobro

Poznati beogradski advokat Toma Fila kazao je  da je očekivano odbijanje tužbe Hrvatske i protivtužbe Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu za izvršeni genocid na hrvatskoj teritoriji od 1991. do 1995. godine.

Predsjednik MSP-a Petr Tomka, naveo je u današnjem obrazloženju da ni Hrvatska ni Srbija nijesu uspjele da dokažu da je druga strana počinila genocid, pa su odbijeni i odštetni zahtjevi.

Fila, koji je jednan od prvih advokata sa ovih prostora koje je angažovao Haški tribunal, smatra da ova presuda neće donijeti ništa dobro.

– Bilo koji pravni stručnjak je očakivao ovakav ishod. Mi smo predlagali Hrvatima da povuku tužbu i da mi povučemo protivtužbu. Mi smo podnijeli protivtužbu i pokušali da ih ubijedimo da je to samo gubljenje vremena. Niko nije zadovoljan tom presudom, prije svega nijesu zadovoljni narodi. Oni su očekivali da uspiju u nečemu u čemu niko normalan nije očkivao da će uspijeti. Zato što bi razlog za ovakvu presudu morala da bude bilo koja presuda ili bar optužnica Haškog suda za genocid – kazao je Fila za Portal Analitika.

On ističe da će ova presuda doprinijeti pogoršanju odnosa Srbije i Hrvatske.

– Naravno da će ova presuda doprinijeti pogoršanju u odnosima Srbije i Hrvatske. Kad se kopa po starim ranama to ne može da izađe na dobro. Ovo će samo da pokrene priče u i kamapnju, a to ne vodi ničemu dobrom. Ovo ne može da bude korak ka pomiranjeu već je korak ka ponovnom prebrojavanju žrtava – rekao je Fila.

Izricanjem presude okončan je proces koji je 1999. pokrenuo Zagreb, tužeći vlasti u Beogradu za genocid koje su snage SFRJ i SR Jugoslavije navodno počinile na hrvatskoj teritoriji.

Srbija je odgovorila deset godina kasnije podnoseći kontratužbu za genocid, koji su, kako tvrdi, hrvatske snage počinile nad Srbima iz Kninske krajine, tokom i poslije operacija Oluja, 1995 godine.

U tužbi protiv Srbije, Hrvatska tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za “etničko čišćenje” hrvatskih građana kao “oblik genocida” zato što je “direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obavještajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com