GA: Manjine još uvijek diskriminisane, nema zapošljavanja u državnim organima - Volim Podgoricu

GA: Manjine još uvijek diskriminisane, nema zapošljavanja u državnim organima

Još nema napretka u rješavanju pitanja zastupljenosti etničkih zajednica u državnim organima, saopšteno je iz Građanske alijanse. Iz te NVO naglašavaju da to mora biti jasna obaveza Vlade i da ne smije biti predmet međupartijskih dogovora i političke trgovine.

“Prema zvaničnim podacima sa posljednjeg popisa, u Crnoj Gori živi preko šest hiljada pripadnika romske populacije (oko jedan odsto) neshvatljivo je da uopšte nijesu zastupljeni ni na jednoj od vodećih funkcija. Još drastičnije je to da je od preko 31 hiljade pripadnika albanske populacije u Crnoj Gori, na vodećim funkcijama u izvršnoj vlasti zaposlen svega jedan pripadnik te nacionalnosti”, navodi se u saopštenju  Edina Koljenovića iz Građanske alijanse.

Prema riječima Koljenovića, Crna Gora još nije razvila ni adekvatne načine za mjerenje nacionalne strukture zaposlenih u državnim organima, te se ovi načini moraju razviti, a da istovremeno mjerenje ne bude u suprotnosti sa standardima ljudskih prava.

“ Ti načini moraju dati široke, precizne podatke i statistiku, koji će biti od presudnog značaja za ocjenjivanje i praćenje etničke strukture zaposlenih i razmjera koje postoje, zatim pozicija koje imaju u hijerarhiji, kao i tendencija koje su na djelu u zapošljavanju u organima javne vlasti na svim nivoima lokalne uprave”, navodi se u saopštenju.

Koljenović ističe da je jednak pristup pravu na zapošljavanje i proporcionalna zastupljenost u državnim organima svih etničkih zajednica, u svim multietničkim društvima pokazatelj demokratičnosti društva.

“Naglašavamo da ovo mora biti  jasna obaveza Vlade u poštovanju Ustava i zakona kojim se definiše afirmativna akcija i pravo na ravnomjernu zastupljenost. Pri tome ne smije biti predmet međupartijskih dogovora i političke trgovine bez dugoročnih strategija”, zaključuje se u saopštenju. 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com