“Primjeri”čojstva i junaštva: Zaboravili Marka Miljanova - Volim Podgoricu

“Primjeri”čojstva i junaštva: Zaboravili Marka Miljanova

Neobilježavanje godišnjice smrti Marka Miljanova sramni je propust gradske uprave, kazao je odbornik Demokratskog fronta u Podgorici Slaviša Čurović.

Iako je juče bilo  114 godina od smrti kučkog vojvode Marka Miljanova Popovića, prvog gradonačelnika Podgorice, nova gradska administracija nije se sjetila toga datuma.

Čurović, koji je glumac, podsjetio da je prije 14 godina glumio Marka Miljanova u istoimenoj predstavi koju je režirao Blagota Eraković.

“Igrao sam u predstavi Marka Miljanova 2001. godine. To što nije gradska uprava obilježila dan Marka Miljanova, ne čudim se ja njima ništa. Jer, Marko je kao prvi gradonačelnik oslobođene Podgorice to zaslužio. Prošle godine, bivši gradonačelnik Miomir Mugoša je obilježio taj dan”, kazao je Čurović i napomenuo:

– Valjda bi trebalo da u svakoj opštini postoji služba koja se bavi takvim stvarima, ali kod nas uopšte nema sistema, nego gradonačelnik lično ide od kuće do kuće da završava razne probleme, umjesto da se nadležna služba bavi i tim problemima, kao i da ga upozori da ne propusti neki bitni datum koji dolazi, a koji treba obilježiti, kazao je Čurović.

Čurović je istakao da se gradska uprava prema crnogorskim veličinama mora odnositi sa dužnim poštovanjem.

“Ali, kako je Marko sahranjen onako kako je sahranjen, i kako niko nije smio da ga leleče kroz Cetinje, izgleda da niko danas ne smije ni da mu obilježi dan. Ne treba mi kao političari da se bavimo time zašto nije obilježen dan, jer propusti se dešavaju. Ali, ovako veliki propusti su stvarno sramni. Jednostavno, treba staviti do znanja da se prema svojim veličinama, a on je nesporno jedna od najvećih crnogorskih veličina, moramo odnositi sa dužnim poštovanjem i sa dužnim pijetetom. To znači obilježiti dan Marka Miljanova, pa i njegov muzej, pa i napraviti bolji put do njega i napraviti bolji spomenik ovdje, ali to je sve „trebali smo“.

Jer na kraju krajeva, čelnici gradske uprave su trebali da izađu samo tri metra ispred zgrade i da polože vijenac. Stvarno mi nije jasno zašto to nijesu uradili. Mislim, ne da je to skandal, nego nemam riječi, jer ova vlast živi 25 godina u sramoti, pa ova jedna sramota neće ih mnogo naružiti”, zaključio je Čurović.        

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com