SVE PO NAŠEM DŽEPU: Zbog gradnje autoputa poskupljuje gorivo, alkohol, duvan i kafa! - Volim Podgoricu

SVE PO NAŠEM DŽEPU: Zbog gradnje autoputa poskupljuje gorivo, alkohol, duvan i kafa!

Vlada Crne Gore planira da uvede namjensku taksu na maloprodajnu cijenu goriva u visini od 0,5 centi po litru, a sve u cilju finansiranja troškova izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljari.

Planirano je i povećanje akciza na alkohol, gazirana pića i cigarete.

Uvođenje takse dio je ekonomskih reformi države u periodu od 2015. do 2017. godine, koje su usvojene na prošloj sjednici Vlade, a njome će, prema zvaničnim procjenama, budžetski prihodi biti povećani za devet miliona eura.

Naplati takse, koja bi trebalo da počne čim krenu prvi radovi na izgradnji dionice Smokovac-Mateševo, kako pišu Dnevne novine, prethodiće izmjena Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Pored uvođenja takse na gorivo, Vlada će zbog otplate duga za izgradnju prioritetne dionice auto-puta tokom ove godine povećati akcize na alkohol, gazirana pića, duvan i duvanske proizvode, a budžetski prihodi biće uvećani i novim porezima na kafu i dobitke od igara na sreću.

Povećanje akciza i izmjena potrebnih zakona uslijediće u drugoj polovini ove godine, a u Ministarstvu finansija nijesu željeli da saopšte koliko će tačno poskupjeti akcizni proizvodi.

“Shodno Programu rada Vlade za ovu godinu, izmjene Zakona o akcizama planirane su za drugi kvartal 2015. U cilju dalje harmonizacije akcizne politike sa zakonodavstvom Evropske unije, revidiranjem ovog zakona, izvršiće se postepeno povećanje akciznih stopa na akcizne proizvode, koji će se nakon izvršene analize njihovog uticaja na budžet i poslovni ambijent, predložiti Vladi”, kazali su iz Ministarstva finansija.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com