Advokati Safeta Kalića: Biće oslobođen - Volim Podgoricu

Advokati Safeta Kalića: Biće oslobođen

Bečke vlasti izručile su  Safeta Saja Kalića (45)  Njemačkoj,  gdje ga  godinama traže zbog djela u vezi sa trgovinom drogom. 

Kalić se nalazi u zatvoru u  Ahenu – najzapadnijem gradu Njemačke, na granici sa Holandijom i Belgijom. 

Iako su iz Ministarstva pravde ranije najavili da će i od zvaničnog Berlina tražiti izručenje Rožajca, pitanje je šta će se desiti sa sudskim postupkom u Bijelom Polju u kome Safet, njegova supruga Amina i brat Mersudin ogovaraju za pranje novca.

Izricanje presude u tom predmetu odloženo je nakon što su Kaliću stavljene lisice u Austriji. Tada je sudija Vidomir Bošković najavio  da neće objaviti odluku sve dok Safet ne bude  u sudnici i iznese odbranu. 

“Kada dobijemo zvanično obavještenje da je Safet Kalić izručen Njemačkoj, odlučićemo što ćemo s predmetom”, kazala je prošle sedmice portparolka i sutkinja Višeg suda u Bijelom Polju Gorica Đalović. 

Iz Ministarstva pravde ranije su rekli da ne gube nadu da će Kalić na kraju biti izručen Crnoj Gori.

“Predaja Safeta Kalića Njemačkoj nije ograničenje da Crna Gora zatraži njegovo izručenje”, kazali su krajem prošle godine u Ministarstvu pravde.

Safet Kalić je uhapšen  20. oktobra 2014. godine nakon tri godine bjekstva. On je tada sa  lažnim kosovskim pasošem  stigao u Beč.

Njegovo hapšenje dogodilo se samo dan prije nego što je u bjelopoljskom Višem sudu trebalo da bude objavljena presuda za “pranje” novca.

Za njim je potjernica raspisana 4. avgusta 2011. godine kada je Specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu zbog optužbi da su Kalić, njegov brat Mersudin i supruga Amina u Crnoj Gori “oprali” 7,7 miliona eura, stečenih prodajom droge u Njemačkoj.

Četiri dana nakon što je Kalić uhapšen u 5. okrugu Beča, tamošnje vlasti su dopisom obavijestile Crnu Goru da Rožajca traže i Njemci, koji su ranije raspisali evropski nalog za njegovo hapšenje.

Njemačka navodno tereti  Kalića za više krivičnih djela u vezi sa prodajom droge u periodu od 1995. do 1996. Budući da ih obavezuje evropski nalog za hapšenje koji važi među zemljama Evropske unije, Austrija je prednost dala Njemačkoj.

U medijima se spekulisalo da je Njemačka tražila Kalića  zbog zapljene 112 kilograma heroina, koji je stigao iz Turske, još davne 1994. godine.

Safetu Kaliću i njegovoj porodici je po nalogu Specijalnog tužilaštva u Crnoj Gori privremeno  oduzeta imovina vrijedna više od 22 miliona eura. 

 Advokati: Biće oslobođen

“Safet Kalić izručen je prije tri dana i nalazi se u njemačkom gradu Ahenu. Austrija ga je izručila Njemačkoj  po takozvanom evropskom nalogu za hapšenje, iz druge polovine 1995. godine za koje mu nikada nije suđeno. Prema kazivanju Safetovog  advokata iz Njemačke, on je u tom postupku pomenut u nekom kontekstu na kraju suđenja, kada je ubačen u predmet. Očekujemo da se proces brzo završi  oslobađajućom presudom”, saopštili su “Vijestima” Kalićevi branioci Velibor Marković, Borivoje Borović i Dragoljub Đukanović. 

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, radi se o slučaju  za trgovinu drogom u kome je već osuđen njegov brat Mersudin.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com