Je li KAP stao na “zelenu granu”? Prosječna plata na 750 eura - Volim Podgoricu

Je li KAP stao na “zelenu granu”? Prosječna plata na 750 eura

Prosječna plata u KAP-u prije ulaska Uniproma bila je 550 sad je 750 eura, a vlasnik KAP-a Veselin Pejović kaže da je fabrika danas produktivnija nego prije pola godina. 

Svaki drugi dan u KAP-u se u pogon pusti po jedna remontovana ćelija u Elektrolizi B. Takvim tempom kompletna serija biće u pogonu u avgustu.

“Od početka februara ovo je danas četvrta serija koju smo pustili da radi. Planiramo da na kraju ljeta ove godine dođemo do nivoa 60.000 tona”, saopštioje šef menadžerskog tima koji upravlja Kombinatom aluminijuma Nebojša Dožić.

“Kapacitet proizvodnje biće 5 700 do 5.800 tona mjesečno”, kaže Pejović.

Ćelije elektrolize ne mogu bez katodnih blokova, KAP-om njima snadbijeva ukrajinska kompanija.

“Sa Unipromom smo potpisali ugovor za isporuku 125 kompleta katodnih i bočnih blokova. Odmah smo shvatil ida se radi o ozbiljnoj kompaniji da KAP ima perspektivu i da će se ovdje raditi izuzetno ozbiljno”, saopštio je Valeri Čuričin iz ukrajinske Grafiri firme.

Pored remonta ćelija u Elektrolizi B Pejović ne odustaje ni od serije A. Mimo ovih u toku je realizacija investicija od preko 20.000.000 eura.

U završnoj fazi je izrada ugovora za puštanje linije za proizvodnju trupaca u livnici što je za nas strateška investicija. Osim toga je u izradi projekat za rekonstrukciju fabrike za proizvodnju silumina.

“Da taj pogon podignemo na noge, gdje bismo vršili preradu sekundarnog aluminijuma i jednog dijela primarnog aluminijuma. Da bi mjesečnu proizvodnju ostvarili od oko 1.500 tona”, saopštio je Pejović.

Prije dva mjeseca tona aluminijuma na berzi koštala je 2.200 dolara sa premijom od 450 dolara. Trenutno cijena je znatno niža, ali to Pejovića ne brine previše.

“Dešava se gubitak, ali bilo je i dobitka”, ističe Pejović. Sve što KAP uveze i proda prevozi se crnogorskom željeznicom i posredstvom Luke Bar. 

“Trenutno sa KAP-om posluje preko 100 domaćih kompanija”, saopštio je Dožić.

KAP uredno izmiruje obaveze za utrošenu električnu energiju. Vlasnik Uniproma tvrdi da će za dvije godine najmanje duplirati broj zaposlenih i imati proizvodnju od 120.000 tona godišnje.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com