Mumificirani svještenik živ i u stanju meditacije? - Volim Podgoricu

Mumificirani svještenik živ i u stanju meditacije?

Budistički svještenik je pronađen u „lotus pozi“, ali uprkos tome što su naučnici vjerovali da je mrtav, svještenici kažu da je on samo u stanju dubokog meditativnog transa, piše BBC

Trenutno su u toku detaljna forenzička istraživanja. 

Za naučnike je još uvijek misterija kako je tijelo svještenika tako dobro očuvano, a vjeruje se da je za to prije “dubokog transa”, zaslužnija hladna zima Mongolije. 

Dr Beri Kerzin, fizijatar tibetanskog duhovnog vođe dalaja-lame, objasnio je za razgovoru za list „Siberian Times“ da je svještenik u veoma rijetkom meditativnom stanju poznatom kao „tukdam“. 

„Ako onaj ko meditira ostane duže u tom sanju, on postaje Buda“, objašnjava dr Kerzin. 

Svještenik je otkriven kada ga je neimenovano lice ukralo ne bi li ga prodalo na crnom tržištu. Mongolska policija uhapsila je lopova, a mumificirani svještenik predat je Nacionalnom centru za forenzička ispitivanja. 

Identitet svještenika još uvek nije poznat, ali se vjeruje da je u pitanju učitelj budističkog lame Dašija-Doržova Itigilova, koji je takođe pronađen mumificiran. 

Itigilov, porijeklom iz Burjatije koja je u to vrijeme bila sastavni dio SSSR-a, svojim studentima kazao je 1927. godine da namjerava da umre, a da oni njegovo tijelo otkopaju nakon 30 godina. Kada su to učinili, njegovi bivši studenti bili su zatečeni – učitelj je sjedio u „lotus pozi“ u kojoj je počeo sa meditacijom, da bi potom umro u istoj pozi. 

Njegov grob otkopavan je više puta, poslednji put 2002. godine, a svakog puta ostaci tijela bili su savršeno sačuvani.

(Blic)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com