O članstvu Crne Gore u NATO odlučiće do kraja godine - Volim Podgoricu

O članstvu Crne Gore u NATO odlučiće do kraja godine

Američki ministar obrane Čak Hejgel je na konferenciji za novinare, nakon sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu, saopštio da Alijansa ostaje privržena politici otvorenih vrata.

“Vjerujem da ćemo o članstvu Crne Gore u Alijansi odlučiti do kraja godine”, rekao je Hejgel, prenosi Slobodna Evropa.

NATO odlučio-šalje trupe ka istoku

Na sastanku u Briselu NATO je odlučio da formira novu jedinicu za brzo reagovanje i postavi šest komandnih centara duž istočne granice Alijanse.

Ova jedinica jačine brigade, popularno nazvana “udarna pesnica” NATO-a, sastojaće se od četiri do pet hiljada ljudi i biće u stanju da u roku od dva do četiri dana reaguje na svaku prijetnju Savezu, poručili su ministri u saopštenju.

Osim toga, na sastanku je odlučeno da se u Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj, i tri baltičke zemlje postave štabovi i komandni centri za prihvat ove jedinice, koja je od danas zvanično dobila ime Zajedničke snage vrlo visoke borbene gotovosti sa engleskim akronimom VJTF.

Formiranje VJTF i prihvatnih baza na istočnim granicama NATO bilo je dogovoreno na septembarskom samitu NATO u Velsu, ali zemlje članice dosad nijesu mogle da se saglase o detaljima plana i o pojedinačnim doprinosima zajedničkom projektu.

Prema planu koji je danas usvojen, VJTF će postati operativne sredinom sljedeće godine, nakon što članice pošalju kontigente na zajedničku obuku.

Iako se u saopštenju to nigdje posebno ne navodi, plan je usvojen kao odgovor na pojačane vojne aktivnosti Rusije na istočnim granicama NATO, kao i na bojazan baltičkih zemalja da bi mogle postati meta ruske agresije.

“Moramo da donesemo važne odluke o jačanju naše kolektivne odbrane”, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prije sastanak ministara odbrane zemalja Alijanse u Briselu.

Na samitu NATO-a u Velsu u septembru šefovi država i vlada odlučili su da pojačaju svoju odbranu poslije aneksije poluostrva Krim Rusiji i sukoba u istočnoj Ukrajini.

(Beta/Tanjug)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com