Pejović: Bez saobraćajne povezanosti nema ekonomskog razvoja - Volim Podgoricu

Pejović: Bez saobraćajne povezanosti nema ekonomskog razvoja

Crna Gora bez dobre saobraćajne povezanosti ne može računati na pravilan ekonomski razvoj, čemu bi trebalo da doprinese usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom, ocijenio je glavni pregovarač i državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović na javnoj debati o pregovaračkom poglavlju 14. 

Prema njegovim riječima, pregovaračko poglavlje o saobraćajnoj politici višestruko je značajno, jer bi trebalo da doprinese boljem povezivanju Crne Gore sa ostatkom svijeta, ali i onome što je nova vizija Evrope, a to je plan predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera. 

“Taj plan treba da donese više investicija u infrastrukturu i omogući zemljama kandidatima za ulazak u Evropsku uniju mjesto u toj viziji“, rekao je Pejović.

On je naveo da će u narednom periodu biti utvrđeni i načini za bolje korišćenje sredstava koja su na raspolaganju za zapadnobalkanski investicioni okvir, iz IPA-a programa, kroz Junkerov plan i Mehanizam za povezivanje Evrope, prenosi agencija Mina business.

Pejović je podsjetio da je pregovaračko poglavlje o saobraćajnoj politici platforma kojom su objedinjeni pravni propisi čijim se sprovođenjem obezbjeđuje slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala.

“Cilj saobraćajne politike EU je bolje funkcionisanje njenog unutrašnjeg tržišta kroz obezbjeđivanje sigurnosti, djelotvornosti, dostupnosti i kvaliteta transportnih usluga, zaštitu interesa njihovih korisnika, ali i životne sredine. Dobra infrastrukturna povezanost je osnov za pokretljiviju i mobilniju EU i ono čemu i Crna Gora teži, a to je brži, jeftiniji i efikasniji prevoz putnika i robe“, naveo je Pejović.

Kako je dodao, pregovaračko poglavlje 14. zasniva se na osnovama Lisabonskog ugovora i da je podijeljeno na 800 akata, koje Crna Gora treba da uvede u zakonodavni sistem u narednom periodu.

„Predali smo pregovaračku poziciju i pripremili se za pregovore. Sada čekamo da Evropska komisija (EK) pripremi svoju poziciju i predstavi je Savjetu Evrope i državama članicama, nakon čega ćemo biti pozvani na konferenciju i otvoriti poglavlje“, rekao je Pejović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com