Sve ozbiljniji problemi Duška Kneževića - Volim Podgoricu

Sve ozbiljniji problemi Duška Kneževića

 Fabrici vode Lipovo u Kolašinu, članici Atlas grupacije Duška Kneževića, uz višemjesečne probleme gomilaju se i računi za struju.

Prema posljednjoj fakturi Elektroprivrede, u koju su “Vijesti” imale uvid, decembarski račun iznosio je 549,5 eura, a ukupan dug tog preduzeća 18.495 eura.

Iz većinski državne EPCG je “Vijestima” nezvanično objašnjeno da ova kao i veliki broj drugih kompanija u Crnoj Gori periodično plaćaju dio duga za struju te da je preduzeće prošle sedmice izmirilo oko 7,5 hiljada eura duga.

U fabrici su zaposlena 32 radnika, dok je desetak angažovano u distributivnom centru u Podgorici.

Zaposleni tvrde da kolašinska fabrika ne radi već tri mjeseca, a uprava im duguje ukupno pet zarada.

Krajem decembra primili su plate za jul i avgust. Kada će biti naredna zarada zaposleni ne znaju.

 

Fabrika vode Lipovo u Kolašinu ne proizvodi tri mjesecaFabrika vode Lipovo u Kolašinu ne proizvodi tri mjeseca

Nije im poznato ni kada će se vratititi na posao.

“Kako smo obaviješteni nema novca za repromaterijal, pa tri mjeseca nema ni proizvodnje. Na posao dolaze samo portiri i obezbjeđenje. Dvije plate smo primili u decembru, a sada nam duguju još ukupno pet”, rekao je “Vijestima” jedan od zaposlenih.

Radnici su saznali i priče da se sprema prodaja fabrike.

“O tome nas još niko nije obavijestio zvanično”, kaže sagovornik “Vijesti”.

U julu prošle godine radnici su obustavom rada prinudili poslodavce da im isplate po jednu zaradu.

Vlasnički udio Atlas investa Duška Kneževića je sveden na 40 odsto, dok je prema podacima iz Centralnog registra kompanija 60 odsto u vlasništvu firme Mega Gulf Investments Holding Ltd iz Dubaija.

Vjerovatno se radi o inostranoj firmi povezanoj sa Kneževićem jer u Fabrici glavnu riječ vodi Nikola Gazivoda, njegov sestrić, koji je i izvršni direktor u firmi RR Gradnja takođe članici Atlas grupe.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Lipova je Jozo Maljević, koji je direktor i druge Atlasove firme Alfa Trade iz Bara.

Još nijesu platili  doprinose

Blokadom računa vlasnici fabrike su, tvrdi nekoliko zaposlenih, prinuđeni da uplate poreze i doprinose, jer to nijesu činili od 2012. godine.

“Ta naplata, imamo informacije, ide veoma sporo, jer nema novca, pa je neizvjesno kada će nam biti izmirena dugovanja po osnovu poreza i doprinosa”, kazao je predstavnik radnika.

Iz   Uprave za inspekcijske poslove ljetos su saopštili da poslodavac zaposlenima duguje doprinose na zarade od januara 2012. godine. To je, objašnjavaju, konstatovano zapisnicima iz aprila i juna sljedeće godine, a kasnije je nadzor pokrenula Poreska uprava.

Inspekcija rada je krajem aprila prošle godine inicirala i pokretanje prekršajnog postupka protiv fabrika i tadašnjeg direktora Gorana Rakočevića zbog neuplaćivanja doprinosa. Firma je zbog toga kažnjena sa 1.300 i odgovorna lica sa 1.400 eura.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com