Izrečeno oko 7,55 miliona eura kazni - Volim Podgoricu

Izrečeno oko 7,55 miliona eura kazni

Inspekcije su u prošloj godini obavile 133,84 hiljade pregleda i izrekle 7,55 miliona eura novčanih kazni usljed nepoštovanja propisa, što je oko milion eura više u odnosu na 2013.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove, Božidar Vuksanović, saopštio je da je od toga skoro 4,78 miliona izrečeno po osnovu prekršajnih naloga, 334,72 hiljade eura po osnovu novčanih kazni u prekršajnim postupcima i troškova postupka i 3,87 hiljada eura po osnovu oduzete protivpravno stečene imovinske koristi.

Po osnovu naknade i administrativne takse u spoljnotrgovinskom prometu, a po zahtjevima uvoznika odnosno izvoznika naplaćeno je 2,43 miliona eura.

Vuksanović je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da je u prošloj godini u odnosu na 2013. naplaćeno nešto preko milion eura više.

“Nije osnovni cilj kažnjavanje, imali smo i značajan broj ukazivanja kojima se privrednim subjektima govori šta da uklone i kako da dođu do standarda koji treba da imaju”, objasnio je Vuksanović.

Kažnjavanja su, kako je naveo, uslijedila nakon svih tih elemenata i to je posljedica gdje su prekršioci bili uporni da nastave da krše propise.

Prema njegovim riječima, situacije kao što je bila sa vinobranom ne trpi odlaganje kaznene politike.

“Na sastanku sa privrednicima rekao sam im – nemojmo da pravimo ambijent da vi nijeste spremni svojim pordicama da odnesete neki proizvod, a da ga plasirate ostalim potrošačima i građanima. Kada je u pitanju kaznena politika, tu ćemo biti izuzetno rigorozni. Kada bi se ponovo našao vinobran u upotrebi, zabranio bi se rad takvih ustanova”, poručio je Vuksanović.

On je precizirao da se od ukupnog broja pregleda, 69,17 hiljada odnosilo na nadzor na unutrašnjem tržištu.

Redovnih inspekcijskih pregleda u unutrašnjem nadzoru bilo je 38,54 hiljade, kontrolnih 15,6 hiljada, dok je po inicijativama obavljeno 9,89 hiljada pregleda.

Vuksanović je rekao da su u prošloj godini postignuti značajni rezultati zahvaljujući praksi zajedničkih kontrola, međusobnoj koordinaciji inspekcijskih organa i dobroj saradnji sa drugim organima na nivou lokalne i državne uprave.

“U unutrašnjem nadzoru je utvrđeno ukupno 30,6 hiljada nepravilnosti. U spoljnotrgovinskom prometu obavljeno je 64,67 hiljada pregleda i utvrđeno 36 nepravilnosti”, rekao je Vuksanović.

Vuksanović: U prošloj godini postignuti značajni rezultati(foto: gov.me)Vuksanović: U prošloj godini postignuti značajni rezultati(foto: gov.me)

Prema njegovim riječima, za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, inspektori su izrekli 11,77 hiljada ukazivanja i izdali 56,13 hiljada rješenja, od čega u nadzoru u unutrašnjem prometu 12,72 hiljada, a u spoljnotrgovinskom 43,41 hiljada.

U toku prošle godine izdato je 16,24 hiljada prekršajnih naloga kojima su izrečene novčane kazne od 4,78 miliona eura.

Nadležnim organima podneseno je 526 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a podnijete su i 202 krivične prijave.

Vuksanović je naveo da je Uprava tokom ljetnje turističke sezone obavila 24,55 hiljada inspekcijskih kontrola i izdala 9,34 hiljade prekršajnih naloga sa novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 2,94 miliona eura.

“Što se tiče kontrole prehrambenim proizvoda, Zdravstveno-sanitarna inspekcija obavila je 12,61 hiljada pregleda u unutrašnjem prometu i 29,12 hiljada u spoljno trgovinskom prometu”, precizirao je Vuksanović.

Izdato je, kako je dodao, 2,4 hiljade prekršajnih naloga sa novčanim kaznama u vrijednosti od 628,25 hiljada eura. Inspektori su podnijeli 19 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i dvije krivične prijave zbog stavljanja u promet hrane škodljive po zdravlje ljudi.

Uprava je u prošloj godini primila 4,52 hiljade prijava, od čega preko Call centra 2,05 hiljada.

Uprava je u prošloj godini potpisala tri memoranduma o saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom carina i javnim preduzećem Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, u cilju efikasnijeg obavljanja poslova.

Takođe, organizovan je i susret sa privrednicima u cilju jačanja svijesti o potrebi poštovanja propisa i uvođenja evropskih standarda iz oblasti bezbjednosti hrane i unaprijeđenja poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

Uprave su, između ostalog, učestvovale u projektima Poboljšanje koordinacije institucija za nadzor nad tržištem u cilju povećanja efikasnosti i efektivnosti, radionici IPA projekta Infrastruktura kvaliteta i metrologije u Crnoj Gori i Uključivanje građana u borbu proitiv sive ekonomije.

Predstavnici Uprave su kroz učešće u radnim grupama za određeni broj pregovaračkih poglavlja bili dio pregovaračkog tima u procesu evropskih integracija Crne Gore, a inicirala je izmjene i dopune jednog broja zakona i podzakonskih akata, odnosno dostavila primjedbe i sugestije na nacrte propisa, u cilju obezbjeđivanjua konzistentnog pravnog okvira za nadzor i preduzimanje mjera.

(Rtcg)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com