“Crkva odvojena od države, liše ministra policije” - Volim Podgoricu

“Crkva odvojena od države, liše ministra policije”

Nova srpska demokratija osudila je odluku nadležnih organa da paroh Srpske pravoslavne crkve Velibor Džomić mora napustiti Crnu Goru do sjutra, ocjenjujući da to predstavlja još jedan napad na tu crkvu.

MUP je odlučilo da Džomić mora napustiti Crnu Goru sjutra do 18 sati i to zbog ocjene Agencije za nacionalnu bezbjednost da paroh SPC predstavlja prijetnju za nacionalnu bezbjednost. 

“NOVA najoštrije protestuje zbog pokušaja vlasti da iz Crne Gore protjera Džomića, i ocjenjujemo da se radi o najnovijem udaru vrha režima na SPC”, navodi se u saopštenju portparola Jovana Vučurovića.

Ta partija je pozvala vlasti Crne Gore da, kako se navodi, prekine sa progonom SPC i njenog sveštenstva, kao i da se Džomiću i drugim sveštenicima koji se nalaze u sličnoj sitaciji omogući trajni boravak u Crnoj Gori. 

Atmosfera u kojoj je državna vlast, kako se navodi, u najbližim odnosima sa organizovanim kriminalom i u kojoj se ne hapse šefovi mafije, a hapse se i protjeruju sveštena lica, govori o “moralnom sunovratu”.

“Takva atmosfera govori o moralnom sunovratu koji je društvo u Crnoj Gori doživjelo pod višedecenijskom vlašću Demokratske partije socijalista (DPS), koji ovim činom pokazuje da je puki nastavljač politike iz 1945. godine koja se surovo obračunavala sa sveštenstvom”, kazao je Vučurović.

Razlozi koji se pominju kao povod za protjerivanje Džomića su, kako je naveo, neozbiljni. 

“Nastavak političke diskriminacije nad srpskim narodom je pravi razlog zbog kog se Džomić želi protjerati iz Crne Gore”, smatra Vučurović.

Odluku o protjerivanju Džomića, osudio je i funkcioner Demokratskog fronta Milun Zogović, koji je ocijenio da tu odluku sprovodi ministar Raško Konjević, po nalogu Ranka Krivokapića.

“Ustav Crne Gore, ministre Konjeviću, promoviše odvojenost crkve i države, pa ne možete čak ni s pozicije ministarstva sile kršiti Ustav”, naglasio je Zogović. 

On navodi da stavljanje Ministarstva unutrašnjih poslova u svrhu progona crkve i sveštenika ponajbolje govori o partijskom karakteru i zarobljenosti institucija države, “koja konsenzusno pretenduje da se priključi EU”. 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com