NAŠA POSLA: Po život opasne dječje lampe su 19 mjeseci slobodno prodavane! Provjerite šta imate u kući! - Volim Podgoricu

NAŠA POSLA: Po život opasne dječje lampe su 19 mjeseci slobodno prodavane! Provjerite šta imate u kući!

Distribucija i prodaja, po život opasnih dječjih lampi, konačno je, odlukom tržišne inspekcije, zabranjena, pošto su 19 mjeseci bile u ponudi crnogorskim građanima!

Inspekcija je zabranila prodaju svjetiljki koje je od juna 2013. distribuirala ulcinjska kompanija Konkordija komerc, a iz ove firme su juče poslali obavještenje da je 12 vrsta prenosivih lampi za djecu opasne po zdravlje korisnika!

U obavještenju se navodi da proizvodi koji su godinu i po bili na rafovima crnogorskih prodavnica, ne ispunjavaju bezbednostne evropske standarde, uz preporuku potrošačima da odnah prestanu da ih koriste!

Ove lampe, kako je Danu saopšteno iz Tržišne inspekcije, opasne su jer sadže delove koje kod dece mogu da izazovu opekotine ili, u najgorem slučaju, smrt!

– Ukoliko dete dođe u kontakt sa delovima pod naponom 220 volti, to može u nagorem slučaju da prouzrokuje i smrt, naveli su iz Uprave za inspekcijske poslove. Sporne lampe koje su povučene iz upotrebe imale su otvoren prilaz do sijalice pa je dijete, kako navode u inspekciji, moglo doći u kontekt sa djelovima koji su pod naponom.

To je, kako objašnjavaju, ostavljalo mogućnost da opekotina ili težih posljedica obzirom da lampe nemaju transformator.

Direktorka Centra za zaštitu potrošača kaže da se takve “igračke”, takozvane “kineske” mogu naći na svakom ćošku.

– Na prvi pogled se vidi da su opasne po djecu. Koliko puta vam boja sa igračke ostane na rukama, ili nešto slično. smatram da bi sve te igračke trebalo zabraniti, kaže Nikčević. Ona naglašava da u Crnoj Gori ne postoje istraživanja o utvrđivanju kvaliteta, ali da se i golim okom vidim da je “to opasno”.

– Te jefitne igračke kupuju uglavnom siromašni ljudi i oni ne zanju da treba da se žale i da mogu da se žale, niti znaju da je to opasno, kaže Nikčević.

Iz ulcinjske kompanije Konkrodija komerc nisu imali komentar niti odgovre na pitanja koliko su opasnih lampi prodali.

Iz Tržišne inspekcije su saopštili da su tokom prošle godine pronašli 109 vrsta opasnih proizvoda u količini preko 8 hiljada komada. Od toga je 39 proizvoda bilo sa ozbiljnim rizikom i to u količini od oko 3,5 hilajda komada.     

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com