Namirnice koje izazivaju halucinacije - Volim Podgoricu

Namirnice koje izazivaju halucinacije

Ako ne slijedite preporuke nutricionista i ljekara, neke bezopasne vrste hrane i pića mogu se pretvoriti u jaka halucinogena sredstva zbog kojih ćete vidjeti i čuti stvari kojih zapravo nema! Zbog narkotičkih karakteristika ovih namirnica najbolje bi bilo suzdržati se od pretjerivanja…

1. Jedna američka studija je pokazala da ispijanje 7 šoljica crne kafe dnevno može izazvati halucinacije. Nakon ove količine, ispitanicima su se pričinjavali zvukovi, a neki su osjetili i prisustvo duhova.

2. Čokolada sadrži anandamide, što je spoj koji u velikim količinama u tijelu proizvodi efekt vrlo sličan pušenju marihuane. Osoba od otprilike 60 kilograma težine trebala bi odjednom pojesti oko 11 kilograma čokolade da osjeti učinke ovog spoja.

3. Ergotizam je trovanje brašnom od raži koje je zaraženo ergotaminom. Trovanje se manifestira halucinacijama, grčevima, ali i odumiranjem čula dodira u prstima.

4. Sir Stilton s plemenitom buđi može poremetiti noćni odmor. Jedna britanska studija je otkrila da konzumacija 20 grama ovog sira prije spavanja izaziva bizarne snove.

5. Feferon izaziva žarenje u ustima i grlu, a suspstanca kapsaicin iz ove biljke podstiče tijelo na pojačanu proizvodnju endorfina, zbog kojih se možete osjetiti naročito raspoloženo i pomalo “drogirano”.

6. Neke vrste gljiva sadrže halucinogena sredstva poput psilocina i psilocibina koja pojačavaju emocije i percepciju stvari u prostoru.

7. Mak je namirnica s jakim narkotičkim svojstvima jer sadrži visoke postotke alkaloida morfijuma. Prisjetite se ovoga kada poželite posegnuti za drugim parčetom makovnjače.

8. Glava ribe salpe iz porodice ljuskavki može izazvati višednevne halucinacije. Štoviše, u starom Rimu ova se riba jela upravo zbog svojih narkotičkih svojstava.

9. Konzumacija nezrelog duda takođe može izazvati halucinacije, ali i probavne smetnje.

10. Muškatni oraščić sadrži susptancu miristicin s jakim narkotičkim djelovanjem, zbog čega bi konzumacija većih količina ovoga začina mogla dovesti do mučnine, glavobolje i jakih halucinacija.

(24 sata)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com