ALARM: Trećina Crna Gore puši! - Volim Podgoricu

ALARM: Trećina Crna Gore puši!

U Crnoj Gori, prema procjenama Crnogorskog društva za borbu protiv raka, puši 40 odsto punoljetnih građana. Ako se uz to ima u vidu da je u državi, shodno podacima sa posljednjeg popisa stanovništva, 477.185 građana starijih od 18 godina, proizlazi da je skoro 191 hiljada konzumenata duvanskih proizvoda.

“Uprkos tako velikim ciframa, treba da budemo zadovoljni jer se posljednjih godina broj pušača nije povećavao. Cak se broj smanjio u odnosu na period od prije 10 godina, kada je u Crnoj Gori pušilo više od 50 odsto ukupnog broj a punoljetnih građana. Tada smo po broju pušača bili u samom svjetskom vrhu”, naveo je, u razgovoru za Dnevne novine, sekretar Crnogorskog društvo za borbu protiv raka Domagoj Žarković.

Crna Gora je sada, dodao je on, po broju pušača u vrhu u regionu, ali i u Evropi.

“Približavamo se sporo nekom normalnom razvijenom svijetu, gdje su od 15 do maksimum 30 odsto stanovništva konzumenti duvanskih proizvoda”, kazao je Žarković. Među pušačima su većina muškarci, ali im se, dodaje, i žene polako približavaju.

Posljedice pušenja su, kazao je Žarković, strašne ako se zna da u Crnoj Gori godišnje od raka umre oko 1.000 osoba.

“Znači, skoro tri osobe dnevno umru samo od kancera. A, ako uzmemo u obzir i da su od broja umrlili od bolesti srca i i krvnili sudova, kojih je godišnje oko 3.500, trećina bili pušači, onda se dosta reklo o ‘koristi’ konzumiranjaduvanskih proizvoda”, upozorio je Žarković. 

Više od 90 odsto ljudi, koji su umrli od raka pluća, dodaje, bili su aktivni pušači.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com